September 24, 2023

Batang adalah komponen penting yang menghubungkan akar dengan daun pada tanaman dan mempunyai pelbagai bentuk serta saiz. Ada batang yang pendek dan keras, manakala ada yang panjang dan meliuk-liuk seperti pokok menjalar, dan ada juga yang tidak menyerupai batang sama sekali seperti pada kaktus. Panjang batang boleh mencapai hanya beberapa inci atau tumbuh hingga beratus-ratus kaki.

Kebanyakan batang tumbuh di atas permukaan tanah, tetapi ada juga batang yang telah diubahsuai seperti bawang, korm, umbi, dan rizom yang tumbuh di bawah tanah.

Batang herba (lembut), yang biasa terdapat pada tanaman tahunan, dwitahunan dan kekal, adalah hijau dan lentur. Batang berkayu pula, pada mulanya berupa batang herba dan kemudian melalui proses pematangan untuk menjadi keras.

Batang tumbuhan memainkan beberapa fungsi utama dalam pertumbuhan tanaman:

• Menyediakan struktur kepada tanaman dan meninggikan daun untuk mendapatkan lebih banyak cahaya matahari.

• Mengangkut air, nutrien, dan gula antara akar dan daun.

• Melakukan fotosintesis.

• Menyimpan makanan untuk tanaman.

Istilah ‘pucuk’ digunakan untuk merujuk kepada batang atau menggambarkan daun atau bunga yang baru terbentuk. Dengan memahami lebih mendalam mengenai batang tanaman, kita dapat menjaga dan mengurus tumbuhan kita dengan lebih baik, memastikan mereka dapat tumbuh dengan sihat dan subur.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :232

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam