April 13, 2024

Bunga orkid atau “orchids” dalam bahasa Inggeris, adalah antara keluarga tumbuhan berbunga yang paling pelbagai dan meluas di seluruh dunia. Bunga orkid dikenali kerana keindahan dan kepelbagaian bunganya yang menarik perhatian. Bunga orkid juga merupakan tumbuhan yang sangat menarik dari segi biologi dan ekologi.

Sejarah dan Evolusi Orkid

Orkid adalah salah satu keluarga tumbuhan berbunga yang paling lama, dengan sejarah evolusi yang membentang lebih dari 100 juta tahun. Menurut kajian yang diterbitkan dalam “Nature” pada tahun 2023, orkid dipercayai telah berasal di Amerika Selatan dan kemudian menyebar ke seluruh dunia, beradaptasi dengan pelbagai habitat dan kondisi iklim.

Kepelbagaian Spesies Orkid

Keluarga orkid terdiri daripada lebih 25,000 spesies yang diiktiraf, menjadikannya salah satu keluarga tumbuhan berbunga yang paling besar. Orkid boleh dijumpai hampir di mana-mana di dunia, dari kawasan tropika hingga kutub utara dan selatan.

Di Malaysia sahaja, dikatakan terdapat lebih daripada 808 spesies orkid, dan setiap satu daripadanya adalah unik dan menarik. Bunga orkid terbina daripada kombinasi sepal, petal, stamen, dan pistil dengan bentuk daun yang mempunyai urat secara selari.

Bunga orkid memiliki tiga sepal di bahagian luarnya, sementara di bahagian dalamnya, terdapat dua petal. Petal ketiga telah berubah bentuk menjadi labelum atau lebih dikenali sebagai bibir. Di sebelah dalam bunga, ada gabungan stamen dan pistil yang dikenali sebagai kolum, tempat di mana proses persenyawaan berlaku.

Jika kita melihat lebih dekat, kita akan melihat bahawa kolum mempunyai cepu debunga, stigma dan benang sari. Debunga terletak dalam pundi yang dipanggil polinia dan biasanya terdapat dalam bilangan genap antara 2 hingga 12. Setelah berlakunya proses persenyawaan, ovari akan membesar dan berubah menjadi buah orkid yang mengandungi biji.

Bunga Orkid dapat dikelompokkan berdasarkan cara pertumbuhan mereka menjadi dua jenis, iaitu orkid simpodium dan orkid monopodium. Jenis pertumbuhan ini juga digunakan untuk menentukan genus atau jenis spesifik orkid.

Orkid simpodium boleh tumbuh di atas pokok (dikenali sebagai epifit) atau di atas tanah (dikenali sebagai terestrial). Batang pokok ini berbentuk seperti bebawang semu dan mempunyai dua atau lebih arah pertumbuhan. Contoh-contoh orkid komersil dalam kumpulan simpodium termasuk Oncidium, Cattleya dan Dendrobium.

Sebaliknya, orkid monopodium mempunyai batang yang lebih kecil dan diliputi oleh upih-upih daun. Batang orkid jenis ini tidak bercabang dan hanya akan menghasilkan tunas baru apabila dipotong. Beberapa contoh orkid komersil dalam kumpulan monopodium adalah Vanda, Arachnis, Renanthera, Aranda, Phalaenopsis, Holttumara dan Mokara.

Untuk menghasilkan Bunga Orkid yang subur, orkid memerlukan keadaan ‘photoperiodic’ dan suhu yang sesuai. Contohnya, untuk orkid seperti Dendrobium, Oncidium, Cattleya dan Phalaenopsis, pokok akan merangsang pembungaan apabila terdedah kepada masa malam yang panjang. Bagi orkid jenis Aranda, Aranthera, Arachnis, Mokara, Renanthera dan Vanda pula, pembungaan akan dirangsang apabila pokok mendapat pendedahan matahari sepenuhnya.

Kesimpulan

Orkid adalah keluarga tumbuhan berbunga yang memukau dengan kepelbagaian dan keindahan yang luar biasa. Mereka mempunyai sejarah evolusi yang panjang dan banyak ciri unik yang membuat mereka menarik bukan sahaja bagi peminat bunga tetapi juga bagi para saintis. Orkid bukan sahaja cantik, tetapi juga mempunyai sifat dan ciri-ciri unik yang menarik minat kita untuk lebih memahaminya.

Number of View :6538

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam