September 29, 2023

keterangan:

Akar ginseng yang asalnya tumbuhan liar kini mula ditanam dihalaman rumah sebagai tumbuhan hiasan dan tumbuhan ulam yang mempunyai khasiat perubatan.

kegunaan:

Mengikut kajian saintifik kandungan kimia dan morfologi tumbuhan ini menyamai ginseng korea dan cina.

daunnya yang dijadikan ulam dapat menambahkan selera makan dan meningkatkan kecerdasan badan.ia juga dapat menambahkan air susu bagi ibu yang sedang menyusukan anak.akarnya pula boleh meredakan masalah batuk dan masalah paru-paru yang lain seperti asma.daunnya yang ditumbuk halu dan dicampurkan dengan sedikit gula merah boleh digunakan untuk merawat bisul dengan cara menampalnya pada bisul tersebut masyarakat melayu di malaysia terutamanya di kelantan menjadikan akar ginseng sebagai ulam mentah. Kaum cina juga memanafaatkan tumbuhan ini dengan menggorengkan sebagai sayur. This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png    
Number of View :13187

3 thoughts on “Akar Ginseng jawa

  1. cmayau kalau u hemdak i ada tanam pokok ni.memang ia sejenis ginseng , pada pendapat saya ianya sama dengan korea ginseng dari rupa bentuknya call i 018-7654600 i memang ada biakkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam