Archive for the ‘Misai Kucing’ Category

25 Aug, 2009

Pameran Orkid di HPPNK 09

Posted by: admin In: @Tanaman Hiasan|Misai Kucing|Orkid

Apa macam? Cantik tak orkid ni.. Salah satu gambar orkid yang menarik bagi aku semasa pameran orkid semepena HPPNK 09. Gambar-gambar orkid lain yang sempat aku masukkan……. Kepada peminat orkid mesti geram kan tengok pokok-pokok orkid ni.. Sampai sini dulu sempatkan aku uploadkan gambar orkid untuk tatapan korang.. Kalau ada yang minat nak tengok gambar […]

Tags:

Saya masih menggunakan dua tumbuhan perubatan yang utama iaitu pokok balung ayam dan misai kucing. Penggunaan pokok balung ayam sememang amat baik untuk kekuatan tenaga batin, pembuangan air besar dan air kecil yang lancar dan mencegah buasir. Sebaliknya pula penggunaan misai kucing menyebabkan air kencing kita menjadi jernih dan bersih – ada kaitan dengan pencucian […]

Sedikit info tentang Blog ini. Tahukah anda, apakah tumbuhan yang paling popular dan ramai orang ingin tahu.. Ok.. saya akan sertakan sedikit maklumat untuk anda. Berikut merupakan statistik pencarian tentang tumbuhan di Blog ini dengan menggunakan enjin carian Google/Yahoo/etc pada bulan Januari 2009. Mengikut statistik sebenar terdapat 6,590 kata carian (keyword) di enjin pencarian yang […]

01 Nov, 2007

Khasiat bunga pokok misai kucing

Posted by: admin In: Misai Kucing

Kalau dilihat dari peribahasa ataupun kiasan Melayu yang dituturkan oleh generasi lama, memang menakjubkan. Bukan sahaja tepat pada sasarannya bahkan penggunaan perkataannya cukup halus dan berpadanan antara satu sama lain. Keindahan ini turut mempengaruhi panggilan mereka kepada pokok atau tumbuhan yang ada di sekeliling kita. Ada yang melucukan bila mendengarnya. Ada juga nama panggilan sesaorang […]

13 Sep, 2007

Misai Kucing – Orthosiphon Stamineus

Posted by: admin In: Misai Kucing

Misai Kucing adalah herba renek yang tumbuh cepat dan ketinggiannya boleh mencapai sehingga 1.5m. Daunnya tersusun dalam pasangan yang bertentangan, licin, berwarna hijau, berbentuk tirus di hujung dan di tepinya berjeriji. Tangkai daun pendek, lebih kurang 0.3cm panjang dan berwarna ungu-kemerahan. Batangnya bersegi empat, tumbuh tegak dan bercabang-cabang. Nama Misai Kucing diberi sempena ciri bunganya […]

Related Posts with Thumbnails

Categories

Share on Facebook

This is the home page.Segalanya Tentang Tumbuhan…0
Share

BlogMalaysia.com

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014