December 7, 2023

Artikel mengenai Ubi Tum @ Air potato ini pernah saya tulis lebih kurang 2 tahun yang lalu. Boleh baca di sini. Walaupun saya tidak pernah menggunakan ubi ini sama ada dalam perubatan atau masakan namun saya tetap menanamnya kerana benih ubi tum sukar lagi didapati pada masa sekarang. Tanam ubi ini pun tidak susah mana. Hanya biarkan ia menjalar ditepi pagar. Lebih kurang 4-5 bulan boleh tuai hasilnya. Buah ubi ini boleh disimpan lama pada suhu biasa kerana ia tidak mudah rosak atau busuk.

Pada artikel yang lalu, ada pembaca yang memberi komen dan berkongsikan pengalaman mengenai tumbuhan ini. Ada yang memanggil ubi tom sebagai ubi takut ke babi, ubi katak, buah barah, kentang angin dan buah sambung hayat. Masih ramai ragu-ragu menggunakannya kerana bimbang ubi ini beracun. Ini kerana ada yang cuba makan ubi ini menyebabkan rasa pening kepala seperti mabuk laut. Mungkin cara penggunaannya yang salah atau tidak sesuai bagi sesetengah individu.

Bagi yang ingin menggunakannya dalam masakan; Kulit ubi perlu dikupas sebelum dimasak. Bagi masakan kari, kuah kari akan menjadi pekat disebabkan ubi ini akan mengeluarkan lendir seakan bendi. Ubi perlu dimasukkan terlebih awal semasa tumis kerana ubinya lambat empuk.

Bagi yang ingin menggunakannya dalam perubatan; ubi ini dikatakan mujarab untuk penyakit saluran jantung tersumbat. Ia perlu di masak terlebih dahulu dan kemudian dikisar. Selain itu, ada yang menyatakan untuk rawatan penyakit jantung, caranya adalah air sejumlah dua cawan yang mengandungi ubi tum direbus sehingga menjadi 1 cawan. Banyak mana ubinya, saya sendiri tidak pasti.

Ubi tum juga dipercayai digunakan sebagai penawar kanser. Menurut perkongsiannya, ubi yang jatuh sahaja boleh direbus untuk diminum airnya. Ubi juga boleh di keringkan dan di rendam air untuk di jadikan minuman.

Ada juga pengamal perubatan tradisional menggunakannya bagi merawat penyakit kencing manis, darah tinggi, batu karang dan ketumbuhan (tumor). Dikatakan batu karang yang di alaminya, hancur dan keluar semasa buang air kecil.

Ubi Tum juga disukai oleh kaum lelaki yang sudah berkahwin. Nak tahu kenapa? Boleh baca komen dalam artikel saya yang lalu mengenai ubi tum. Jika anda ada cerita menarik mengenai ubi ini, bolehlah kongsikannya di sini.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :10884

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam