September 24, 2023

Mencari tanaman yang lasak, berbunga indah, mudah ditanam, dan sempurna untuk menghias taman? Alpinia mungkin menjadi pilihan yang sempurna untuk anda!

Kepelbagaian Spesies: Alpinia adalah sebahagian daripada keluarga halia dengan lebih daripada 230 spesies yang berbeza. Bunganya yang indah dan liang-liang terbuka pada batangnya yang memberi makanan ke seluruh bahagian tanaman menjadikannya tanaman hiasan yang menonjol. Sebagaimana tumbuhan halia yang lain (seperti kantan dan kunyit) tanaman ini adalah spesies tempatan yang tergolong di dalam keluarga Zingiberacea

Alpinia mutica: Dikenali juga dengan nama “small shell ginger”, Alpinia mutica boleh digunakan sebagai tanaman pagaran hiasan. Spesies ini mengeluarkan bunga yang mirip dengan orkid, menjadikannya pilihan yang menarik untuk menambah keunikan dalam taman anda. Bunganya keluar secara berjambak pada hujung daun dengan saiz setiap bunga boleh mencecah sebesar saiz syiling 20 sen.

Panduan Penanaman:

  • Spesies ini tumbuh subur di kawasan yang terbuka atau separa redup.
  • Menggunakan baja organik dan campuran tanah peroi dengan humus yang tinggi akan mempercepat pertumbuhan tanaman.
  • Sebaiknya lakukan pemangkasan, terutama pada daun yang telah kering untuk memastikan pertumbuhan yang sihat.

Kesimpulan: Alpinia, terutama Alpinia mutica, adalah pilihan sempurna untuk menghias taman dengan konsep Halaman Melayu, Tropika, atau Bali. Ia tidak hanya menyerlahkan tema taman, tetapi juga menambahkan kehijauan dan menjadi pilihan yang sempurna bagi mereka yang ingin menambah serba sedikit kelainan ke dalam taman. Selamat menanam dan menikmati keindahan Alpinia di taman anda!

Number of View :210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam