November 30, 2023

Makanan tradisional seperti capati dan roti canai memang digemari ramai. Namun, adakah kita sedar tentang kandungan kalori yang terdapat dalam setiap pilihan tersebut?

Berdasarkan maklumat dari Pusat Maklumat Pemakanan Negeri Kedah, satu set capati dengan kuah dhal mengandungi 299 kcal untuk setiap 160g, manakala satu set roti canai dengan kuah dhal mengandungi 345 kcal untuk setiap 170g. Jelas bahawa roti canai memiliki kalori yang lebih tinggi berbanding dengan capati.

Selain itu, salah satu faktor yang menjadikan roti canai memiliki kandungan kalori yang lebih tinggi adalah cara penyediaannya. Roti canai biasanya digoreng dengan menggunakan lebih banyak minyak berbanding capati yang dibiarkan kering di atas kuali panas. Ini menjadikan roti canai lebih tinggi dalam kandungan lemak.

Tips Pemakanan Sihat: Bagi mereka yang ingin menjaga kesihatan dan berat badan, adalah lebih baik memilih capati atau tosai sebagai pilihan pemakanan. Kedua-dua pilihan ini kurang dalam kandungan minyak dan tentunya lebih rendah kalori berbanding roti canai.

Sebagai pengguna, penting untuk kita memahami kandungan nutrisi dalam makanan yang kita makan setiap hari. Dengan pemahaman yang betul, kita dapat membuat pilihan yang lebih sihat dan seimbang untuk kesihatan jangka panjang kita.

Jadi, sekiranya anda ingin menikmati makanan tradisional kita, fikirkan pilihan yang lebih sihat!

Number of View :95

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam