February 27, 2024

Artikel kali ini adalah mengenai sejenis sayuran yang mungkin sering kita temui di pasar tetapi mungkin kurang memahami keunikan dan khasiatnya. Sayur yang dimaksudkan ialah Peria. Peria merupakan sejenis sayur yang mempunyai nama saintifik Momordica charantia L. Sayuran ini tergolong dalam kategori herba semusim dan mempunyai sifat memanjat. Ia mampu tumbuh sehingga 5 meter dengan bantuan sulur-sulurnya yang mudah berpaut.

Peria mempunyai daun yang berlobus dengan warna hijau muda. Bunga peria pula mempunyai corak kuning dengan ukuran kira-kira 3 cm. Bagi buahnya, ia boleh tumbuh dalam pelbagai saiz dan warna bergantung kepada varieti. Contohnya, jenis peria katak mempunyai buah berukuran lebih kecil dan berwarna hijau, manakala peria kambas mempunyai buah yang lebih besar dengan diameter melebihi 5 cm dan biasanya berwarna putih kehijauan. Namun apabila masak, buah-buah ini akan bertukar menjadi warna kekuningan dengan isi berwarna merah dan biji keperangan.

Asal Usul dan Varieti
Walaupun asal-usul peria masih tidak pasti, ada kepercayaan yang menyatakan ia berasal dari Timur India atau selatan China. Namun, varieti kambas yang mempunyai buah berukuran lebih besar ialah yang paling popular sebagai sayuran.

Khasiat dan Manfaat
Peria terkenal dengan rasa pahitnya. Namun, rasa ini mempunyai khasiat tertentu. Peria, terutama varieti katak, dipercayai mampu mengawal metabolisme glukosa dalam darah. Tambahan pula, daun peria yang telah ditumbuk dan dijadikan balsem dikatakan mampu meredakan asma dan sakit sendi.

Dalam 100g peria, kita boleh mendapati pelbagai nutrien seperti protein, lemak, karbohidrat, serat, kalsium, fosforus, ferum, natrium, kalium, karotena, vitamin A, B dan C.

Tips Penanaman
Untuk anda yang ingin mencuba menanam peria di rumah, biji benih peria mudah didapati di pasaran. Peria memerlukan paras-para atau junjung untuk memanjat. Pastikan tanah subur dengan pupuk yang secukupnya. Jangan lupa, elakkan serangan lalat buah dengan membungkus buah peria.

Kesimpulan
Peria bukan sahaja menjadi kegemaran dalam pelbagai masakan tradisional kita tetapi juga mempunyai khasiat yang baik untuk kesihatan. Jadi, apa tunggu lagi? Mari menambahkan peria dalam senarai sayuran kegemaran anda!

Number of View :5481

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam