October 2, 2023

image
Benarlah kata orang tua-tua, tak rugi berbudi pada tanah. Cerita pasal berbudi pada tanah, penulis berkesempatan melawat di sebuah kawasan rumah yang terletak di Cheras Baru, Kuala Lumpur. Pasangan suami isteri ini memang minat bercucuk tanam. Oleh kerana kawasan yang bertanah adalah terhad, jadi mereka menggunakan polibeg untuk menanam sebanyak 60 pokok cili padi. Pokok cili yang berusia lebih 5 bulan itu sudahpun memberikan hasil beberapa kali.
Kutipan cili yang mereka perolehi kali ini adalah yang paling tinggi beratnya iaitu lebih kurang 4 kilo, namun bukanlah keseluruhannya. Jika tanam sepokok dua, masih lagi terdaya hendak memetiknya tetapi kalau sudah 60 pokok, lenguh juga pinggang dibuatnya.
image

Kebetulan pula, bersebelahan rumahnya terdapat pokok petai yang sedang mengeluarkan buahnya. Jadi, pakcik pun menunjukkan demonstrasi mengait buah petai menggunakan galah yang boleh disambung sehingga mencapai 30 kaki.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :27485

2 thoughts on “Menanam Cili di Halaman Rumah

  1. Wah! menarik menanam cili padi di kawasan laman rumah. Harganya memang tinggi bilamana dijual langsung kepada restoran berhampiran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam