July 13, 2024

pasar-payang

Bila sebut Pasar Besar Kedai Payang di Terengganu, mungkin ramai yang dah tahu. Ia juga lebih mesra dikenali dengan Pasar Payang. Pasar Payang ni memang terkenal dengan kain songket, batik, sutera dan macam-macam lagi jenis kain. Maaflah.. gambar jenis-jenis kain tak dapatlah den nak tunjuk. Di sini juga terdapat pasar yang menjual sayur-sayuran dan buah-buahan seperti juga di pasar-pasar lain. Cuma ada beberapa jenis buah yang menarik perhatian lensa kamera untuk dirakamkan.

mangga

Antara mangga yang saya tak pernah lihat seperti mangga Air Bunga Mas yang seakan mangga Nam dok mai dan mangga Samsen yang seakan mangga Chokanan. Adakah ia jenis mangga yang sama tetapi nama berlainan?

mangga2

Jika mangga Siku Raja dan mangga Mas Hitam ni memang ada selalu jumpa dan juga di jual di pasar tani Putrajaya. Ok.. itu sahaja cerita tentang Mangga di Pasar Payang.

Beli mangga di pasar payang,
Ke seberang takir membeli tauhu,
Bibir tersenyum tampak riang,
Hati menangis siapa yang tahu…?

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :19667

2 thoughts on “Mangga di Pasar Payang

  1. betul tapi kurang tepat.nam dok mai memamng banayk versi termasuklah yang kite kenal air bunga tu.ade 3-4 versi kalu x clap.samsen tu mangga lama…..x sama dengan chokanan….chok anan lagi sedap dan pejal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam