April 13, 2024

Potassium merupakan salah satu mineral yang sangat penting untuk tubuh manusia. Ia berfungsi untuk mengawal keseimbangan cecair dalam tubuh, membantu fungsi otot termasuk otot jantung dan juga membantu dalam proses penghantaran impuls saraf. Kekurangan potassium dalam diet boleh membawa kepada keadaan yang dikenali sebagai hipokalemia, yang boleh menyebabkan kelemahan otot, keletihan, sembelit, dan dalam kes yang teruk, aritmia jantung.

Menurut Lembaga Jantung, Jantung, dan Darah Kebangsaan (NHLBI) Amerika Syarikat, orang dewasa sepatutnya mendapat sekitar 4,700 miligram potassium setiap hari dari makanan mereka. Untuk mencapai target ini, seseorang harus memakan diet yang seimbang dan mengandungi pelbagai jenis buah dan sayuran. Berikut adalah 5 jenis buah yang tinggi potassium:

  1. Pisang :Pisang adalah salah satu sumber potassium yang paling dikenal. Sebiji pisang sederhana mengandungi kira-kira 422 miligram potassium, menurut Data Makanan Komposisi Nutrien (NFCD)


  2. Buah Tembikai :Buah tembikai juga merupakan sumber yang baik potassium. Sebahagian besar buah tembikai mengandungi kira-kira 641 miligram potassium. Selain itu, buah tembikai juga merupakan sumber yang baik untuk hidrasi kerana kandungan air yang tinggi.
  3. Epal :Walaupun tidak sebanyak pisang atau buah tembikai, epal juga mengandungi jumlah potassium yang cukup. Satu epal sederhana boleh mengandungi hingga 195 miligram potassium.
  4. Kiwi: Buah kiwi juga merupakan sumber yang baik untuk potassium. Sebiji buah kiwi mengandungi kira-kira 215 miligram potassium.
  5. Betik: Buah betik juga merupakan sumber yang kaya dengan potassium. Satu buah betik sederhana boleh mengandungi hingga 781 miligram potassium.Selain dari buah-buahan, terdapat juga makanan lain yang tinggi dengan potassium seperti kacang-kacangan, susu, dan ikan. Namun, seseorang harus berhati-hati dalam mengambil makanan yang tinggi dengan potassium terutama bagi mereka yang mengalami masalah ginjal kerana ginjal yang tidak sihat mungkin tidak dapat mengeluarkan potassium dari tubuh dengan berkesan, yang boleh membawa kepada hiperkalemia, iaitu tahap potassium yang tinggi dalam darah.

Pada kesimpulannya, makan buah-buahan yang kaya dengan potassium dalam diet anda adalah cara yang baik untuk memastikan anda mendapat cukup mineral penting ini. Bagaimanapun, pastikan untuk mendapatkan nasihat dari seorang pakar atau doktor anda sebelum membuat perubahan besar pada pemakanan anda.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :2393

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam