February 21, 2024

Buah-buahan tropika, dari yang sering kita dengar hingga yang kurang diketahui, mempunyai potensi yang menakjubkan. Salah satu daripada buah-buahan yang kurang dikenali ini adalah buah Buah Keranji, atau dikenali juga sebagai ‘Velvet Tamarind’. Buah ini berada dalam keluarga Fabaceae, sama seperti kacang. Pokok Buah Keranji adalah tanaman asal dari selatan Thailand dan Malaysia, di mana ia dipanggil ‘luk yee di Thailand’ dan ‘keranji’ di Malaysia

Deskripsi Umum Pokok Keranji

Pokok Buah Keranji adalah pokok yang sederhana hingga sangat tinggi, dengan kayu yang sangat keras dan padat, sangat dihargai kerana kekuatannya. Daunnya berjenis pinnate, dengan 3-9 anak daun yang tebal dan tersusun secara bergilir. Bunganya kecil dan putih, ditemui dalam tandan besar di hujung, dengan tabung calyx pendek dan lobe yang berbentuk tombak.

Buahnya berbentuk oblong atau ovoid dan bulat, dengan pericarp berwarna hitam. Endocarpnya berisi dan manis dengan satu biji di dalam. Buah ini mempunyai rasa yang agak unik, mirip dengan asam jawa, dari situlah ia mendapat nama Inggerisnya ‘Velvet Tamarind’.

Adaptasi dan Penanaman

Pokok Buah Keranji boleh tumbuh dengan baik di kawasan tropika, terutamanya di kawasan musim monsun dengan tanah yang baik sistem saliran airnya. Pokok ini boleh bertahan baik dalam tanah yang subur atau tanah yang kurang subur. Dari pemerhatian, pokok ini masih tahan dalam keadaan kurang cahaya kerana ia boleh tumbuh dengan baik di bawah pokok getah dan kemudian melebihi dari ketinggian pokok getah.

Masa berbunga bagi pokok Buah Keranji di Thailand adalah dari bulan April hingga Jun, dan memerlukan masa kira-kira 3-4 bulan sebelum dituai, iaitu kira-kira bulan Ogos hingga September. Masalah utama dalam meluaskan penanaman pokok buah ini adalah tempoh muda yang panjang. Banyak petani tempatan mengatakan bahawa ia memerlukan masa sehingga 15-17 tahun; yang lain mengatakan bahawa ia mula berbunga apabila diameter batang lebih dari satu kaki.

Kegunaan

Di selatan Thailand, Buah Keranji digunakan dalam pembuatan pencuci mulut. Biasanya, buah yang telah masak dicampur dengan gula dan cili, dibalut dalam plastik nipis dan dijual di pasar, stesen kereta api dan stesen bas, serta di banyak pusat pelancongan di selatan Thailand.

Prospek

Meskipun Buah Keranji mempunyai nilai dalam pemprosesan, permintaan untuk buah ini pada masa ini masih belum cukup besar. Ia umumnya dipromosikan kepada orang-orang di selatan Thailand sahaja dan dibeli sebagai hadiah oleh pelancong. Tempoh masa berbuah yang panjang bagi pokok ini membuat pengembangannya sebagai pokok buah ekonomi agak sukar.

Pokok Buah Keranji adalah harta karun yang perlu diberi perhatian lebih bagi mengekalkan kepelbagaian flora kita dan memanfaatkan potensinya. Dengan kerjasama dan usaha kita bersama, kita boleh pastikan pokok ini dan buahnya akan terus wujud dan memanfaatkan generasi akan datang.

Rujukan : Buku “UNDER-UTILIZED TROPICAL FRUITS OF THAILAND” 2001

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :1826

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam