June 13, 2024

Buah Kedondong (Spondias dulcis), atau juga dikenali dengan pelbagai nama seperti great hog plum, otaheite apple, atau ambarella, adalah spesies pokok buah-buahan yang berasal dari keluarga Anacardiaceae, sama seperti pokok mangga. Buah Kedondong adalah pokok asal di seluruh Asia Selatan dan Tenggara dan telah tersebar di seluruh kawasan tropika. Ia juga merupakan pokok buah yang penting di beberapa negara Pulau Pasifik seperti Samoa. Di Thailand, ia dikatakan tanaman yang biasa ditanam dan biasanya ditemui di kawasan-kawasan luar bandar dan taman rumah. Di Malaysia, ianya jarang ditanam dan kurang dikomersilkan.

Pokok ini juga dikenali dengan pelbagai nama dalam berbagai-bagai bahasa. Misalnya, di Indonesia dikenali sebagai kedondong manis, di Malaysia sebagai kedondong, di Filipina sebagai hevi, di Myanmar sebagai gway, di Kemboja sebagai mokak, di Laos sebagai kook hvaan, di Thailand sebagai makok-farang, dan di Vietnam sebagai cóc.

Deskripsi Umum Buah Kedondong

Buah Kedondong adalah pokok yang cepat membesar, yang boleh tumbuh hingga ke ketinggian 10-20 meter. Pokok ini boleh berbuah dalam masa 4 tahun dari biji dan berbuah sepanjang tahun. Di iklim tropika seperti Malaysia dan Thailand, pokok ini menghasilkan buah lebih kurang sepanjang masa.

Pokok ini memerlukan banyak cahaya untuk berbuah. Sekiranya kurang cahaya pokok menghasilkan sedikit atau tidak ada buah. Pokok-pokok ini tahan kemarau, dan dalam keadaan stress pokok mungkin akan menggugurkan daun seketika. Buah Kedondong boleh tumbuh pada tanah yang berasal dari batu kapur serta pada pasir asid, tetapi tanahnya harus mempunyai saliran baik.

Pembiakan Buah Kedondong

Buah Kedondong biasanya dibiakkan dari biji. Biji tersebut bercambah dalam masa sebulan. Walau bagaimanapun, pembiakan klonal dari pokok induk semakin mendapat pengiktirafan dan kaedah ini tidak sukar. Grafting atau ‘shield budding’ pada akar pokok kedondong juga boleh dilakukan, walaupun pokok daripada biji lebih kuat daripada pokok yang ditanam atau dicantum.

Sifat dan Kegunaan Buah Kedondong

Buah Kedondong adalah sumber yang baik untuk vitamin C dan zat besi. Bila muda mengandungi kira-kira 10 peratus pektin. Seratus gram buah segar mengandungi 0.8 g protein, 11.1 g karbohidrat, 1.2 g serat kasar, dan 0.6 g abu. Nilai nutrisinya adalah 20 mg kalsium, 2 mg fosforus, dan 1.2 g zat besi, serta 1382 IU vitamin A, 70 mg vitamin C, 0.4 mg niacin, 0.02 mg riboflavin dan 0.06 mg tiamin.

Buah yang masak kebanyakannya dimasak dan digunakan untuk jam, jeli dan jus. Buah yang direbus dan dikeringkan boleh disimpan selama beberapa bulan. Daun-daun muda boleh dikukus dimakan sebagai sayur-sayuran. Terdapat berbagai-bagai penggunaan perubatan buah, daun dan kulit di pelbagai tempat di dunia seperti pengubatan luka atau luka terbakar

Prospek Buah Kedondong

Di Malaysia Buah Kedondong dikatakan kurang berpotensi untuk dikembangkan secara komersial. Ini disebabkan oleh permintaan yang sangat terhad untuk buahnya. Mempunyai rasa sedikit masam, buah ini tidak sesuai dengan selera Asia, yang lebih suka buah-buahan yang manis dan berair. Buah Kedondong kebiasaannya diproses dan dikembangkan sesuai dengan pasaran tempatan seperti dalam pembuatan jeruk kedondong.

Secara keseluruhannya, Buah Kedondong masih kurang dimanfaatkan. Walaupun buahnya mungkin tidak sesuai dengan selera Asia, pokok ini tetap memberikan banyak manfaat, baik dari segi nutrisi, penggunaan perubatan, atau sebagai tanaman hiasan. Oleh itu, lebih banyak penelitian dan pengembangan diperlukan untuk meningkatkan penggunaan dan penerimaan buah ini di pasaran.

Rujukan : Buku “UNDER-UTILIZED TROPICAL FRUITS OF THAILAND” 2001

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :6173

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam