Felda Kledang, Kota Tinggi

landskap-felda-kledang

Dah lama juga tidak menulis di sini. Bukan hendak disalahkan masa tetapi kekadang malas juga. Minggu lepas memang hampir seminggu ke Johor Bahru menghadiri Bengkel. Kemudian, sambung pula percutian menarik 2 hari 1 malam di kampung sendiri. Memang memenatkan. Semasa ke JB, sempat juga singgah ke rumah kawan lama di Felda Kledang, Kota Tinggi.

landskap-felda-kledang2

Buat pengetahuan pembaca, Felda Kledang telah meraih hadiah wang tunai RM1 juta selepas memenangi Anugerah Keceriaan Kampung Felda  sempena Hari Peneroka 2010 pada bulan Julai tahun lepas. Memang kisah kemenangan ini telah banyak keluar di TV, surat khabar dan majalah-majalah. Mungkin anda pernah membacanya. Hasil temubual bersama kawan saya (macam wartawan la pulak), penduduk di kampung tersebut telah menerima habuan RM1,000 setiap orang. Selebih wang tersebut adalah digunakan demi kemajuan dan pembangunan kawasan Felda tersebut.

landskap-felda-kledang31

Pertama kali masuk ke pintu masuk Felda dan melalui jalan-jalan utamanya, terserlah landskap yang dihiasi dengan warna-warni bunga-bungaan. Namun sayang tidak sempat nak merakamkan keseluruhan gambar lanskapnya. Antara gambar menarik yang dapat saya kongsikan anda boleh lihat sendiri.  Setiap rumah mesti ada nama tuan empunya kediaman tersebut.. Misalnya, seperti gambar di atas, pemiliknya bernama Suratmen bin Marsom. Satu nama yang unik.

landskap-felda-kledang4

Lain-lain gambar yang boleh anda lihat.. kebanyakkan rumah disini memiliki pergola yang dibina khas untuk mencantikkan lagi rumah masing-masing. Ada yang menanam pokok buah markisa, bunga-bunga yang menjalar dan sebagainya..

landskap-felda-kledang5

Idea kreatif menanam pokok menggunakan sabut kelapa, kemudian diletakkan pada pokok palma yang seakan sudah mati.

landskap-felda-kledang6

Pengusaha telur masin juga tidak ketinggalan mengindahkan kawasan rumah dengan harapan pembeli telur masin akan berasa gembira melihat rumahnya yang cantik dan akan selalu datang membeli telur masin. Gurau je..

landskap-felda-kledang7

Salah seorang peminat pokok orkid yang pandai menyusun pokok orkid di bawah pondok kecil yang bertujuan sebagai lindungan. Memang menarik apabila diselitkan itik/angsa di sekitar kawasan tersebut.

p/s : setakat ini sahaja dapat den kongsikan kisah Felda Kledang kepada anda. Sebenarnya berhampiran Felda Kledang, banyak lagi Felda yang menarik dari segi landskapnya, tetapi sayang masa dah tamat.. mungkin lain kali jika berkesempatan saya akan berkunjung lagi ke sana.

Number of View :12225

Festival Bunga dan Taman Putrajaya (Floria 2010)

festival-bunga1

Petikan daripada Harian Metro:

Bertemakan Keindahan Tropika, Festival Bunga dan Taman Putrajaya (Floria 2010) kali ketiga yang dijangka berlangsung dari 10 hingga 18 Julai ini akan mengetengahkan Heliconia sebagai bunga tema dalam usaha memperkenalkan keunikan tanaman tropika berkenaan.
Presiden Perbadanan Putrajaya (PPj), Tan Sri Samsudin Osman berkata, ia mempunyai nilai komersial yang tinggi dan sesuai digunakan dalam reka bentuk dan landskap sebagai bunga gubahan.

“Bunga Heliconia dipilih sebagai tema Floria 2010 kerana ia adalah tumbuhan tropika yang istimewa dan mempunyai batang, daun dan bunga hiasan yang cantik serta menarik.

Koleksi dan pelbagai keluarga Heliconia akan diperkenalkan kepada pengunjung sepanjang festival ini berlangsung dan kami percaya ia pasti akan memberi kepuasan kepada setiap pengunjung yang datang,” katanya.

Prapelancaran Floria 2010 disempurnakan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin di Taman Ekuestrian, Presint 6, di sini, baru-baru ini. Hadir sama Timbalan Ketua Setiausaha kementerian itu Datuk Yaakop Fakir Mohd. Samsudin berkata, spesis lain yang turut dipamerkan adalah halia (alpinia); canna, setawar (costus), pisang (musacea) dan ‘bird of paradise’ (streliziacea).

Beliau berkata, festival sembilan hari yang akan mempamerkan lebih 400,000 bunga dan tumbuhan pelbagai warna dan dijangka menarik kehadiran kira-kira 500,000 pengunjung.

“Objektif utama penganjuran Floria untuk mempromosi Putrajaya sebagai ‘bandar raya dalam taman’ dan ‘bandar raya berbunga’. “Selain itu, ia membuktikan komitmen PPj membangunkan Putrajaya sebagai bandar raya bertenaga dengan memenuhi keperluan sosio ekonomi, rekreasi dan rohaniah komuniti,” katanya.

Bagi yang berkesempatan berkunjung ke Putrajaya, bolehlah datang ke Pameran Floria ini. Memang rugi kalau terlepas acara yang boleh tahan meriahnya. Kalau mengikut pemerhatian saya dari tahun-tahun yang lalu, acara seperti ini menarik perhatian bukan sahaja peminat dari dalam Malaysia malah pengunjung dari luar negara pun turut serta.

Number of View :4914

Pokok Bonsai

bonsai
Artikel kali ini tentang bonsai.. Soalan saya yang pertama. Ramai kah masyarakat di Malaysia meminati Bonsai? Terlebih dahulu tahukah anda apa yang dimaksudkan Bonsai. Bonsai adalah dari perkataan Jepun yang bermaksud pokok di dalam bekas.
bonsai10

Ada juga yang menyatakan perkataan Bonsai bermaksud “Kerdil”.  Pendapat menyatakan asal usul Bonsai ini adalah dari negara China dan ia dikatakan  bermula lebih 2,000 tahun yang lalu.

bonsai9

Pokok bonsai wujud dalam pelbagai bentuk atau gaya. Pokok bonsai secara asasnya adalah berbatang tegak. Namun, bentuk yang semakin menarik perhatian adalah berbatang condong, pokok dahannya berjuntaian, dan pelbagai jenis bentuk lagi.

bonsai8

Antara pokok yang sering ‘dibonsaikan’ dan diminati ialah Japanese Cedar, Japanese Larch, Japanese Maple, Chinese Juniper, Trident Maple dan Scot Pine. Pokok tempatan yang sesuai dijadikan bonsai ialah pokok Melati, Kesinai dan pokok Kemuning.

bonsai5

Pokok yang hendak dijadikan bonsai biasanya ditanam di dalam pasu yang kecil agar pertumbuhannya bantut. Penjagaannya juga mudah, hanya memerlukan banyak air disiram dua kali sehari kerana pokok diletakkan di kawasan yang terdedah dengan cahaya matahari.

bonsai6

Perkara yang sukar dan memerlukan sedikit kemahiran ialah membentuk dan menjadikannya sepohon bonsai yang menarik. Kepada anda yang tiada bakat untuk membentuknya bolehlah dapatkan bonsai yang sudah siap sedia. Harganya pun boleh tahan..

bonsai4

Kebiasaanya, harga sesuatu bonsai bergantung kepada keunikkan dan usianya.Menurut kata pakar pula, pokok bonsai yang cantik dan menarik perlu memenuhi tiga kriteria utama iaitu umur pokok yang tua, daun yang kecil dan pokok yang tahan lasak.

bonsai3

Dahulu, saya pernah cuba-cuba buat bonsai. Nak kata menarik tidaklah juga. Adalah bakat sedikit sebab memang minat dengan tanaman ini. Setelah dibentuk dan dijaga lebih kurang 5 tahun. Tak sangka pokok bonsai saya telah dicuri orang. Selepas itu, saya pindah rumah dan terus berhenti buat bonsai. Sekarang ini tengah cuba-cuba nak mulakan semula.

bonsai2

Kalau anda juga peminat bonsai, bolehlah kongsikan cerita anda atau gambar bonsai anda di sini. Tentu ramai yang berpengalaman di luar sana.

bonsai7

Gambar yang anda lihat diatas merupakan gambar yang telah saya rakamkan semasa mengunjungi gerai jualan Pameran Landskap di Bangi awal tahun 2010.

Number of View :47502

Apa Yang Orang Cari Tentang Tumbuhan?

Saya suka tengok statistik ‘kata cari atau keyword’ pada setiap bulan. Di situ saya tahu apa yang orang Malaysia cari tentang sesuatu tumbuhan. Ok.. kalau anda semua ingin tahu apa yang orang cari di luar sana dan mungkin termasuk anda silalah lihat di bawah ini. Kata carian inilah yang selalu bertemu dengan Blog saya:

orkid 225 1.3 % ( bil. kata carian )
landskap 188 1.1 %
herba 171 1 %
rempah ratus 156 0.9 %
bunga raya 156 0.9 %
kelapa sawit 146 0.8 %
tanaman hiasan 122 0.7 % Read more

Number of View :10417

Statistik Pencarian Tumbuhan – Mei 2009

Salam semua.. Dah lama tak update Blog..  Minggu lepas pergi Ayer Hitam.  Saya nak update sedikit la statistik pencarian untuk bulan Mei.  Tahukah anda, apakah tumbuhan yang paling popular dan ramai orang ingin tahu.. Ok.. saya akan sertakan sedikit maklumat untuk anda. Berikut merupakan statistik pencarian tentang tumbuhan di Blog ini dengan menggunakan enjin carian Google/Yahoo/etc pada bulan Mei 2009. Mengikut statistik sebenar terdapat 6,388 kata carian (keyword) di enjin pencarian yang bertemu dengan Blog www.fazlisyam.com. Sedikit kekurangan berbanding bulan lepas(7,501). Namun, di bawah ini merupakan Carta top 20 yang tertinggi bagi kata carian yang tertinggi. Jumlah visitor pada bulan Mei 2009 pula ialah mencecah 11,723 orang.
Kata carian

orkid 226  (bilangan carian)

landskap 179
bunga raya 173
herba 153
tanaman herba 138
tanaman hiasan 135
khasiat misai kucing 118
bunga ros 113
kelapa sawit 113
tunjuk langit 107
pokok gaharu 101
bunga orkid 97
roselle 93
misai kucing 88
teknologi pertanian 83
buah delima 82
tumbuhan 79
tumbuhan herba 75
periuk kera 75
rempah ratus 73

Kesimpulannya, bunga orkid sekali lagi mengekal kejuaraan iaitu menjadi bunga yang paling popular mengalahkan bunga-bunga lain walaupun cuba dipintas dengan bunga raya. Bagi kategori herba, pokok misai kucing juga berjaya mengekalkan kejuaraan dan seterusnya menjadi herba paling popular pada bulan Mei.

Antara keyword atau lain-lain kata carian pada bulan April yang jarang di temui di Blog ini dan saya rasa ianya unik ialah bonsai pohon beruas, khasiat rotan songsang, khasiat daun kecubung, khasiat akar pokok inai, cara membunuh pokok buluh dan rumput gajah.

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik Sini

Number of View :3830