Posts Tagged ‘Bunga Raya

13 Aug, 2009

Bunga Raya untuk Bayi kecil

Posted by: admin In: @Koleksi Petua

Ambil bunga raya yang belum mekar diwaktu sebelum matahari terbit. Ambil bunga tersebut dan lumat-lumatkan dengan menggunakan tangan (sampai hancur dan berair) sapu di seluruh kedua-dua tapak kaki bayi yang baru lahir. Ini untuk mengurangkan rasa tidak selesa bayi kecil dan juga menbetulkan perjalanan darah serta menguatkan otot yang masih lemah setelah dilahirkan. Kiriman E-Mel: […]

Saya suka tengok statistik ‘kata cari atau keyword’ pada setiap bulan. Di situ saya tahu apa yang orang Malaysia cari tentang sesuatu tumbuhan. Ok.. kalau anda semua ingin tahu apa yang orang cari di luar sana dan mungkin termasuk anda silalah lihat di bawah ini. Kata carian inilah yang selalu bertemu dengan Blog saya: orkid […]

Salam semua.. Dah lama tak update Blog..  Minggu lepas pergi Ayer Hitam.  Saya nak update sedikit la statistik pencarian untuk bulan Mei.  Tahukah anda, apakah tumbuhan yang paling popular dan ramai orang ingin tahu.. Ok.. saya akan sertakan sedikit maklumat untuk anda. Berikut merupakan statistik pencarian tentang tumbuhan di Blog ini dengan menggunakan enjin carian […]

30 Aug, 2007

Bunga Raya

Posted by: admin In: Bunga Raya

Bunga Raya (Hibiscus rosa-sinensis L.; Keluarga Malvaceae) adalah pokok renek asal di barat Asia, juga dikenali sebagai mawar China. Ia ditanam secara meluas sebagai tanaman hiasan di seluruh kawasan tropika dan separa tropika. Bunganya besar, merah, keras, tetapi tidak berbau. Pelbagai cultivars, varieties, dan hibrid telah dihasilkan, dengan warna bunga pelbagai dari putih kepada kuning […]

03 Aug, 2007

Seri bunga raya

Posted by: admin In: Bunga Raya

BUNGA raya adalah sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. Hibiscus rosa-sinensis adalah bunga kebangsaan Malaysia, dikenali bunga raya. Selepas mencapai kemerdekaan, Kementerian Pertanian diarah mencadangkan bunga yang sesuai untuk dipilih sebagai bunga kebangsaan. Pada akhir 1958, Kementerian Pertanian mencadangkan tujuh jenis bunga untuk dipilih […]

Related Posts with Thumbnails

Categories

Share on Facebook

This is the home page.Segalanya Tentang Tumbuhan…0
Share

BlogMalaysia.com


  • Uda@Hashim: Salam..cik/puan Paridah ada byk pokok munggai.Lokasi dimana?Saya berminat nk beli buah2 tu.Call/wssp saya ke 0174298553.Sapa2 yg ada buah munggai ni s
  • Jestar: Saya mengidap penyakit susah nak buang air besar (srmbelit) dan selalu bergantung kpd serat pencuci usus yg dibeli secara online. Di rumah saya ada p
  • Norish: Petola Pulut @ Petola Sarang. Sy penah menanamnya. Pokok ni sama spt Petola Segi ,Petola Ular adik beradik sy rasa. Cuma baunya kuat sikit berbanding

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014