March 4, 2024

Pokok Urang Aring adalah sejenis tumbuhan herba tahunan yang biasanya dapat ditemui di kawasan lembap. Tumbuhan ini termasuk dalam kumpulan dikot dan cara pembiakannya dapat dilakukan melalui biji benih atau keratan batang. Bunga Urang Aring yang kecil dan putih ini sangat menyerupai bunga daisy, lantas menjadikannya dikenali juga sebagai “false daisy”.

Urang Aring memiliki kegunaan yang luas, terutama dalam bidang kecantikan dan perubatan. Dalam konteks kecantikan, tumbuhan ini terutama terkenal untuk rawatan rambut. Daun Urang Aring yang telah dilumat dan dicampur dengan minyak boleh dilumurkan pada rambut. Rawatan ini dipercayai dapat menyihatkan, menghitamkan, dan mengilatkan rambut, serta merangsang pertumbuhan rambut semula.

Selain itu, dalam perubatan Ayurveda, Urang Aring juga digunakan dalam merawat pelbagai jenis penyakit. Ini termasuk hepatomegaly (pembesaran hati), luka, ulser, tekanan darah tinggi, anoreksia, dan sakit kepala. Jus yang diperoleh dari Urang Aring, bila dicampur dengan madu, boleh membantu dalam masalah pernafasan pada kanak-kanak.

Untuk kegunaan luaran, daun Urang Aring yang telah dilumat juga boleh digunakan untuk merawat bengkak dan buasir. Menurut Bensky dan Gamble, tumbuhan ini juga memiliki kemampuan untuk meningkatkan fungsi buah pinggang dan hati. Mereka juga mengatakan bahawa ia boleh digunakan untuk merawat pening, vertigo, pandangan kabur, dan munculnya uban pramatang.

Dalam perubatan tradisional Cina, Urang Aring digunakan untuk merawat simptom ‘darah panas’, seperti batuk berdarah, hidung berdarah, najis bercampur darah, dan muntah atau kencing berdarah. Ini dilakukan dengan cara meningkatkan ‘Yi’, yang dalam konsep perubatan Cina merujuk kepada penyeimbangan energi dalam tubuh.

Secara keseluruhan, Urang Aring adalah sejenis herba ajaib yang memiliki pelbagai kegunaan, baik dalam bidang kecantikan mahupun kesihatan. Dengan pengetahuan yang tepat, manfaat herba ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya untuk kesejahteraan kita.

Number of View :7236

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam