December 1, 2023
Duranta merupakan pokok renek berbatang lembut, tumbuh dengan ketinggian 1-3 meter, Daun adalah kecil, obovate elips, 3-6 cm panjang, dengan tip-tip tajam atau bulat dan mempunyai sedikit bergigi. Bunganya tidak berbau, berwarna putih dan ungu, kira-kira 1 cm panjnag dan 1cm lebar. Buahnya berisi dan sedikit bujur , bewarna ore kekuningan. Di Filipina ia dipercayai digunakan sebagai tanaman perubatan. Kulit kayu mengandungi glucosidal.Buahnya juga dikatakan beracun dan pernah dilaporkan kematian terhadap keracunan yang disebabkan racun alkaloid yg terdapat pada buah ini. Buahnya juga digunakan sebagai agen hipotemi. Bunganya pula digunakan sebagai stimulant. Walau bagaimanapun, di Malaysia ia hanya digunakan sebagai tanaman hiasan sahaja.
This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :9105

2 thoughts on “Pokok Duranta-Duranta Plumeiri

  1. sesuai dibuat pkk pagar (nmpk murah/biasa tp jika dtrim jd kuder ke, gajah ke, nmpkla uniknya) @ bonsai. cucuk je keratan btg kt tnh. sexy ada tnm 1 polibeg. sajer wt koleksi. ntah bile nk wt bonsai. 2pun prnh tnggl btg jer. nsb baik abg angkat tlg siram. he2!

  2. saya ingin mengetahui sedikit sebanyak tenang collagen yang dihasilkan dari tumbuhan dan bagaimana untuk mendapatkannya… harap dapat memberikan sedikit info… trimakasih…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam