May 20, 2024
buluh Bukan setakat batang buluh sahaja ada kegunaanya tetapi disebalik daun buluh pun ada khasiatnya yang tersendiri.. Penggunaan daun buluh telah mengurangkan formasi acrylamide sehingga 50% melalui penggunaan ekstrak daun buluh yang disahkan boleh dimakan. Ini adalah disebabkan oleh kehadiran antioksidan dalam daun buluh yang ditemui dapat mengurangkan pembentukan bahan kimia  melalui Penggunaan Ekstrak Daun Buluh (bamboo). Itu adalah penemuan saintis kini tetapi tahukah anda orang tua kita telah lama menggunakan daun buluh dalam masakan yang berhaba tinggi dan tempoh masakan yang lama. Acrylamides adalah kompaun/bahan kimia terbentuk dalam makanan yang kaya dengan karbohiderat melalui proses reaksi dipanggil Maillard iaitu apabila ia digoreng, dibakar (roasted atau baked) pada kadar haba yang tinggi. Satu kajian yang dibuat oleh pakar-pakar makanan telah menemui pembentukan acrylamides dalam makanan seperti kerepek ubi kentang (potato chip) dan kentang goreng (fries).
This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :16152

5 thoughts on “Penggunaan Ekstrak Daun Buluh

 1. Org tua2 dulu mmg pandai bab2 rahsia tumbuhan, tp klu kita tnya kegunaannya,dorang hanya akan ckp boleh buat ubat…Sy mash igt,bila ada lembu peliharaan kami yang beranak,cepat2 arwah ayah sy akan cantas ranting2 buluh bg lembu tu mkn daun2nya sebagai ubat.

  Satu lg keistimewaan daun buluh ni…Kt kg saya,selain ketupat palas dan lemang,ketupat daun buluh adalah juadah istimewa setiap hari raya …dibuat dari pulut+air alkali(air abu) bentuk 3segi & seakan kuih chang orang cina.teksturnya liat dan kenyal,tapi sedap sgt dicicah serunding….sapa yg n rasa,dtg la rmh raya nanti…..

 2. Khasiat yg ketara rebung ialah serat (fibre) yg dapat mencegah sembelit dan menahan dari kanser kolon (?)

 3. KUIH ‘CHANG’ (BERATSPULUT YANG DIRENDAM DI DALAM ABU KUIH CHANG) DIBUNGKUS DENGAN MENGGUNAKAN DAUN BULUH (BULUH KUIH CHANG). IA DIREBUS SANGAT LAMA.

  LEBIH ENAK KUIH CHANG BERINTIKAN SERUNDING AYAM/DAGING ATAU DICAMPURKAN DENGAN KACANG MERAH SEPERTI KETUPAT PALAS.

  SAYA SENDIRI TELAH MEWARISI DARIPADA ARWAH MOYANG SAYA BAGAIMANA UNTUK MEMBUAT KUIH CHANG

 4. KINI RAMAI YANG TELAH MENGETAHUI KEENAKAN REBUNG BULUH MADU.

  KEENAKAN REBUNG BULUH DARI JENIS BULUH YANG MENJADI MAKANAN PANDA ADALAH LEBIH ENAK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam