February 27, 2024

Di Malaysia, obesiti telah menjadi masalah kesihatan yang serius dan kian meningkat. Prof Aminah Abdullah, pakar bidang Sains Makanan dari Fakulti Sains dan Teknologi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), menyarankan rakyat Malaysia makan lebih banyak buah-buahan untuk membantu mengurangkan obesiti dan menghindarkan penyakit-penyakit lain yang ada kaitan dengan gaya hidup.

Kajian epidemiologi menunjukkan bahawa buah-buahan mengurangkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan strok, dan juga boleh mencegah barah dan melambatkan proses penuaan. Buah-buahan dianggap sebagai makanan pelindung yang mengandungi vitamin, galian, dan serat. Tetapi, lebih penting lagi adalah kandungan anti-oksidan dalam buah-buahan.

Obesiti – Penyakit, Bukan Pilihan

Prof Aminah menjelaskan bahawa obesiti adalah penyakit, bukan pilihan, yang berkaitan dengan diet yang tidak seimbang. Obesiti telah meningkat di Malaysia sejak tahun 2011. Pada tahun 2014, 49% wanita dan 44% lelaki didapati obes. Buah-buahan adalah sebahagian daripada makanan berfungsi yang dapat membantu mengurangkan risiko obesiti.

Buah Super dan Manfaatnya

Buah super adalah buah yang kaya dengan anti-oksidan, anti-penuaan, dan anti-keradangan. Contoh buah super adalah pear, tembikai dan durian Belanda. Prof Aminah juga menyebut pisang sebagai buah yang mudah didapati dan dapat mencegah bisul, menghindarkan sembelit, kemurungan dan strok. Selain itu, buah-buahan mengandungi kurang lemak atau protein.

Jambu Batu – Buah dengan Khasiat

Jambu Batu telah menarik banyak perhatian kerana ciri-ciri anti-oksidan dan anti kencing manis. Prof Aminah menjelaskan bahawa untuk mengekalkan kesihatan yang optimum, kita memerlukan sekurang-kurangnya dua hidangan buah-buahan sehari dan tiga sayur-sayuran.

Tujuh Buah Dalam Al-Quran

Dalam ceramahnya, Prof Aminah menyebut tujuh buah yang dinyatakan secara khusus dalam al-Quran yang menawarkan pelbagai manfaat bagi kesihatan; buah tin, buah zaitun, kurma, delima, anggur dan buah Bidara. Namun, beliau juga mengingatkan bahawa buah-buahan seperti epal kadang-kadang tidak lagi selamat kerana kehadiran sisa racun perosak dan bahan cemar lain.

Makanan Proses dan Piramid Makanan

Buah-buahan dan sayur-sayuran boleh diproses menjadi produk yang lebih menarik seperti jus dan minuman, bentuk bar berkhasiat dan lazat dan produk inovatif yang lain. Prof Aminah menegaskan bahawa semua negara, termasuk Malaysia, menyediakan garis panduan yang merupakan ‘Piramid Makanan’ yang mengesyorkan seseorang itu makan sekurang-kurangnya dua sajian buah-buahan setiap hari tetapi kurangkan makan garam, lemak, minyak dan gula.

Gula Fruktosa dan Sukrosa

Buah-buahan mengandungi gula fruktosa (sirap jagung) dan glukosa, yang mudah diserap berbanding sukrosa, yang merupakan gula kompleks diproses yang kurang sihat. Sukrosa memerlukan enzim sucrase untuk memecahkannya kepada dua gula ringkas atau monosakarida, dan lebih mahal daripada sirap jagung serta menyebabkan kerosakan gigi.

Rujukan : https://www.ukm.my

Number of View :369

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam