February 21, 2024

Artikel kali ini, saya akan kongsikan secara ringkas tentang cara untuk menjaga dan mengekalkan keindahan salah satu tanaman hiasan yang popular – Bougainvillea, atau lebih dikenali sebagai bunga kertas.

Bougainvillea, yang berasal dari kawasan pantai di Brazil, adalah sejenis tanaman memanjat yang tahan lasak dan jarang mati walaupun tidak dijaga dengan baik. Ia mempunyai kadar pertumbuhan yang cepat dan bebas dari serangan serangga perosak. Bunga-bunganya yang menawan dalam pelbagai warna terang seperti jingga, merah fuschia, dan ungu menjadikan Bougainvillea pilihan utama dalam penyerian landskap taman atau hiasan luar bangunan perniagaan, pejabat kerajaan dan swasta, resort, dan sebagainya. Di Putrajaya, banyak sekali pokok bunga kertas di tanam di tepi-tepi jalan utama atau di hadapan bangunan kerajaan.

Namun, untuk mendapatkan penampilan Bougainvillea yang kemas dan menarik, terdapat beberapa langkah yang perlu diambil. Salah satunya adalah pengurusan sulur air, yang merupakan batang lembut bersaiz besar yang tumbuh panjang sehingga terkeluar daripada bentuk pokok. Sulur air biasanya berlaku apabila pokok mendapat siraman yang berlebihan, mempunyai saliran yang tidak bagus, ditanam pada campuran tanah yang tidak betul atau akar pokoknya sudah mula merayap ke tanah.

Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi sulur air dan mengekalkan keindahan Bougainvillea:

  1. Kurangkan Kadar Siraman: Salah satu sebab utama sulur air adalah siraman yang berlebihan. Oleh itu, kurangkan kadar siraman untuk mencegah pertumbuhan sulur air.
  2. Tinggikan Bekas Penanaman dari Tanah: Jika akar Bougainvillea sudah mula merayap ke tanah, anda boleh mencuba meninggikan bekas penanaman dari tanah.
  3. Kerat Sulur Air: Sulur air yang sudah tumbuh boleh dipotong untuk mengekalkan bentuk dan penampilan pokok.

Ingatlah, menjaga Bougainvillea bukan hanya tentang memastikan pokok itu tumbuh dengan subur tetapi juga memastikan bentuknya sentiasa rapi dan kemas. Selamat mencuba dan semoga berjaya!

Rujukan : Majalah Laman 2010

Number of View :2086

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam