May 22, 2024

Melon atau Tembikai merupakan salah satu buah yang paling digemari oleh banyak orang disebabkan kesegarannya yang luar biasa. Terdapat pelbagai jenis melon di seluruh dunia, namun kita akan fokus kepada dua jenis melon yang popular: Tembikai Merah dan Tembikai Wangi.

Tembikai Merah (Watermelon – Citrullus lanatus)

Tembikai Merah, atau lebih dikenali sebagai watermelon, mempunyai kulit yang keras dengan corak belang hijau tua dan hijau muda. Isi buahnya berwarna merah cerah dan manis dengan kandungan air yang tinggi. Selain itu, ia juga kaya dengan vitamin C dan A serta antioksidan yang dapat membantu melawan radikal bebas dalam tubuh.

Tembikai Wangi (Melon – Cucumis melo)

Tembikai Wangi dikenali juga dengan nama rock melon bergantung kepada jenisnya. Tembikai Wangi mempunyai kulit yang agak kasar dengan warna yang bervariasi dari hijau ke kuning pucat. Isi buahnya, yang biasanya berwarna oren atau kuning, adalah manis dan beraroma kuat. Melon ini kaya dengan vitamin C, potasium, dan serat.

Walaupun kedua-dua jenis melon ini berbeza dari segi rasa, tekstur, dan kandungan nutrien, kedua-duanya tetap menyumbang kepada diet yang seimbang dan sihat. Mereka adalah pilihan sempurna untuk hidangan pencuci mulut pada musim panas!Number of View :1221

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam