May 18, 2024

Dikenali sebagai “raja buah” di Asia Tenggara, durian mempunyai pelbagai varieti yang menawarkan rasa dan tekstur yang berbeza. Salah satu varieti yang menonjol adalah Durian Buluh Bawah atau lebih dikenali sebagai Tekka, dengan kod pendaftaran D160.

Durian Buluh Bawah ini pertama kali didaftarkan pada 30 Jun 1987 oleh Lim Hai Chua di Kuala Langat, Selangor. Ia mempunyai ciri-ciri khas yang membezakannya dari varieti durian lain. Buah ini mempunyai bentuk bujur panjang dan berat purata sekitar 1.0 hingga 2.5 kg, dan buah mencapai sehingga 3kg. Permukaannya berwarna hijau, dan ada duri kecil di pangkal tangkai buah, serta kawasan duri yang halus di bahagian hujung buah.

Salah satu tarikan utama durian ini adalah isi buahnya. Ulasnya besar, tebal, dan pejal, menjanjikan rasa yang memuaskan. Warna kuning oren isinya mencerminkan kualiti dan kesegarannya. Apa yang benar-benar membuat durian Tekka ini istimewa adalah rasanya – lemak manis dengan rasa yang sedikit pahit, menjadi pilihan ramai peminat durian.Number of View :360

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam