Adenium obesum

Tumbuhan renek ini boleh mencapai ketinggian 0.3-1.5 meter. Daunnya berbentuk bulat di hujungnya dan hampir menyerupai sudu. Ia biasanya berkumpul di hujung dahan. Batangnya pula berwarna kelabu dan agak buncit di pangkal serta mengandungi getah. Bunga tumbuhan ini berwarna merah muda dan berbentuk corong.

Kesan Keracunan

Kesan keracunan yang biasa berlaku ialah rasa loya, muntah, mengantuk, denyutan nadi menjadi lemah, tekanan darah menurun, keletihan, sakit perut, degupan jantung yang tidak normal dan anak mata mengembang. Pada kes yang teruk, sawan dan koma akan terjadi.

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik Sini

Number of View :8378

5 comments

  1. hello…saya ada 4 pokok adenium.setakat ini cuma sepokok yg mengeluarkan bunga(merah+pink).plan nak tambah koleksi lagi.persoalanna saya nak tahu ttg penjagaan bunga adenium yg betul.???thank you.

  2. x susah jaga adenium. penjagaan dari segi kesesuaian tanah, jangan siram selalu. biarkan di bawah sinar matahari dan yang penting..kalau siram, jangna siram daun.

  3. hai evy. sexy ada 1 pkk tp x brapa minat. biasany tnh jenis keras jika nk d jdkn bonsai. blh guna kaedah cantum batang muda untuk kepelbagaian warna bunga pd 1 pokok. elak bunga kena air. siram tanah tp x tlalu kerap. batangny sndr dh penuh air. perlu cahaya matahari. kena jaga kulat. biasa d pangkal pokok/ d akar.

  4. Bunga ni bukanke sama species dengan bunga cina atau kemboja yang besar tu tapi saiznya kecil macam pokok bonzai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam