December 1, 2023
    Penerangan
Tumbuhan ini tumbuh liar. Ketinggian boleh mencapai 100 kaki. Buah berwarna kuning, oren dan kemerahan.
  • Kegunaan tempatan
Buah pinang dimakan bersama daun sireh. Air rebusan di guna untuk merawat cirit, sakit perut, pembuangan air kencing yang tidak betul dan bengkak. Kulit pada batang pokok ini diguna untuk mengubati kulit yang luka. Daun di guna untuk merawat keradangan pada tekak dan cirit. Ia menunjukkan aktiviti seperti kesan rangsangan parasimpatetik dan mematikan cacing di dalam usus. Ia juga didapati memberi kesan dalam rawatan ke atas penyakit schizophrenia. Bahagian Beracun: Buah Kesan Keracunan Kesan akut: Pening, vertigo, loya, muntah, berpeluh, kepanasan, sakit perut, cirit, air liur berlebihan, denyutan nadi yang lemah, anak mata mengecil, sukar bernafas, tidak dapat mengawal pembuangan air kencing, ketegangan otot, sawan dan lumpuh Kesan kronik: Tompokan putih pada mulut(leukoplakia), fibrosis pada lapisan membran dalam mulut, tumor, air liur berwarna merah, gigi berwarna coklat gelap, penyakit gigi, sindrom susu-alkali (hiperkalsimia, ‘metabolic alkalosis’ . Kematian biasanya disebabkan oleh tidak dapat bernafas
This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :13404

3 thoughts on “Pokok Pinang – Areca catechu

  1. Kalau makan sirih mesti kena gu dengan pinang kalau tak kureng la jawapnya. Pokok pinang yang saya tahu ada 4 jenis. Pinang hiasan batang merah, Pokok pinang yang majlis perbandaran tanam tepi jalan buahnya boleh dimakan,pokok pinang kat kampung buah sebesar telur ayam dan yang menarik ada pokok pinang buahnya sebesar telur angsa kami panggil dengan nama pinang kana. Buah ni paling keras .Masa zaman kanak-kanak buah ni kami buat gasing. Untuk mengetahui buah pinang yang sedap dimakan anda perlu pastikan apabila buah pinang dibelah kita dapati tumpokan putih lebih banyak dari tumpukan coklat. Air pinang yang kelat boleh mengubat ulser mulut. Akar pokok pinang direbus kemudian dicampur dalam air kopi boleh membuatkan seseorang susah lelap mata. Amalan ni dibuat untuk berjaga malam dirumah kenduri pada masa dulu tapi sekarang tak perlu lagi kerana tuan rumah kenduri sekarang banyak guna khidmat katering ada duit semua boleh dibereskan.

  2. Kalau makan sirih mesti kena gu dengan pinang kalau tak kureng la jawapnya. Pokok pinang yang saya tahu ada 4 jenis. Pinang hiasan batang merah, Pokok pinang gading yang majlis perbandaran tanam tepi jalan buahnya boleh dimakan,pokok pinang kat kampung buah sebesar telur ayam dan yang menarik ada pokok pinang buahnya sebesar telur angsa kami panggil dengan nama pinang kana. Buah ni paling keras .Masa zaman kanak-kanak buah ni kami buat gasing. Untuk mengetahui buah pinang yang sedap dimakan anda perlu pastikan apabila buah pinang dibelah kita dapati tumpokan putih lebih banyak dari tumpukan coklat. Air pinang yang kelat boleh mengubat ulser mulut. Akar pokok pinang direbus kemudian dicampur dalam air kopi boleh membuatkan seseorang susah lelap mata. Amalan ni dibuat untuk berjaga malam dirumah kenduri pada masa dulu tapi sekarang tak perlu lagi kerana tuan rumah kenduri sekarang banyak guna khidmat katering ada duit semua boleh dibereskan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam