April 18, 2024

KEBANYAKAN pemilik kediaman yang mempunyai halaman terhad tidak akan melepaskan peluang menanam bunga petunia sebagai koleksi bunga hiasan.

Amat sukar menafikan kehebatan kuntuman mekar petunia pelbagai warna kerana ia menyuntik semangat taman sama ditanam dalam pasu, pasu gantung atau batas, pastinya tidak akan menghampakan.

Bunga petunia yang seakan-akan trumpet ini berasal dari Amerika Selatan. Petun bermaksud tembakau dan petunia itu sendiri bersifat seperti tembakau juga kerana daunnya memberi kesan narkotin kepada manusia.

Ada 35 spesies asal petunia dan kini kebanyakannya dikacukkan bagi menghasilkan petunia yang lebih menarik dan lasak.

Petunia tumbuh dalam kelompok atau gugusan pokok yang padat dan berjuntaian kesan batang yang sederhana lembut. Ia mampu tumbuh tinggi antara 0.3 meter dengan daun-daun hijau muda berbentuk bujur dan kecil berbulu halus.

Kelopak petunia hadir dalam satu atau dua warna berjalur dengan warna kontra. Sebahagiannya mengeluarkan bau harum lembut.

Petunia sangat sukakan matahari namun, keadaan cuaca tropika yang menerima pancaran terik sebaiknya ditempatkan pada tempat teduh seperti balkoni atau memerlukan meletakkan jaring halus hitam sebagai kanopi.

Ia memerlukan perlindungan seperti ini kerana tanah campuran yang digunakan sebagai medium tanaman akan cepat kering dan mengakibatkan bunga cepat layu dan mati.

Medium tanaman bunga ini ialah ia tumbuh subur dalam tanah bersaliran baik dengan kadar atau nisbah campuran 3:2:1 iaitu tanah peroi: tanah gambut: pasir.

Dalam keadaan panas, siram petunia sekerap dua kali sehari iaitu pada waktu pagi dan petang. Ketika musim hujan pula, siram sekadar yang perlu saja.

Membaja sangat penting bagi petunia terutama sekali ketika proses pertumbuhan menjadi pokok dewasa. Jika menggunakan baja jenis biji, tabur dalam jarak yang agak jauh daripada batangnya dan tangkainya kerana ia mudah melecur. Gunakan baja biji merah untuk pertumbuhan bunga yang banyak.

This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :8524

1 thought on “Mekar petunia satu keajaiban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam