December 1, 2023

Pokok keramak atau nama saintifiknya Alternanthera sessilis merupakan sayuran tradisional amat digemari masyarakat desa.Herba ini tidak ditanam tetapi tumbuh liar di tepi sungai, paya darat, sawah padi dan tempat lembap dan berair. Penggemar sayuran ini sering memungut pucuk herba ini untuk dibuat sayur. Pucuk muda dimasak lemak, ditumis atau dibuat kerabu.

Penggemar sayur menganggap memakan sayur keramak sebagai ubat tradisional. Air rebusannya dikatakan dapat menyembuhkan demam.

Keramak herba merayap atau menjalar, dan tumbuh liar sehingga menutup kawasan yang lembap dan berair. Daunnya tumbuh roset pada buku ruas, bergaris bentuk elips hingga oblong, 1.3 – 5 sentimeter (sm) panjang, 0.7 – 2.5 sm lebar, tepi daun bergerigi halus, berwarna hijau tua. Infloresen pada aksil daun, bersesak-sesak membentuk kepala bunga dan berwarna putih.

Tidak banyak diketahui mengenai khasiat makanan herba ini. Dalam tiap 100 gram (g) bahagian yang boleh dimakan keramak mengandungi: Protein 2.0 g, lemak 0.3 g, karbohidrat 8.9 g, serat 2.7 g, fosforus 27 mg, kalium 474 mg dan kalsium 65 mg.

This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :10765

2 thoughts on “Keramak ubat tradisional

  1. ya saya pernah makan daun ni di pagang dia org buat macam jeruk rasa tak gitu sedap…………..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam