July 19, 2024

Pokok Beka, atau nama saintifiknya Oroxylum indicum, merupakan sejenis pokok yang cukup unik dan sangat dikenali oleh penduduk di Pantai Timur. Dikenali juga sebagai Kulai atau Bonglai Kayu, pokok ini merupakan sebahagian daripada famili Bignoniaceae. Asal usul pokok ini berasal dari kawasan Himalaya, selatan China dan Malaysia.

Ciri-ciri Pokok Beka

Pokok Beka adalah pokok yang sederhana tinggi, mampu mencapai ketinggian kira-kira 20 meter. Ia mempunyai batang yang hampir lurus dengan kulit yang merekah-rekah dan berwarna kelabu asap. Daunnya majmuk dan panjang, antara 1 hingga 2 meter. Ia mempunyai warna hijau muda dan bentuk yang elips dengan tepi yang berundulat.

Pokok Beka menghasilkan bunga yang besar dan cantik. Bunganya berwarna keunguan di bahagian luar dan hijau keputihan di bahagian dalam. Yang menarik, bunga ini kembang pada waktu malam dan sering didebungi oleh kelawar. Bila buahnya masak, ia bertukar warna menjadi perang kehitaman.

Kegunaan dan Khasiat Beka

Buah Beka mempunyai kegunaan yang pelbagai. Pucuk dan daun mudanya boleh dimakan dan merupakan sayuran tradisional yang semakin kurang popular di kalangan masyarakat kita. Biasanya, daun muda Beka akan dicelur dan dibuat kerabu atau dimasak dalam nasi ulam. Lenggai yang masih muda juga boleh diolah dalam kerabu.

Selain rasanya yang sedap, buah Beka juga mengandungi khasiat yang baik untuk kesihatan. Memakan sayur ini dikatakan dapat merangsang selera dan kadang-kadang menyebabkan sendawa. Air rebusan daunnya dikatakan boleh mengurangkan demam dan sakit sendi tulang. Daun Beka juga sering dijadikan sebahagian daripada ramuan mandian selepas bersalin. Bijinya juga dikatakan dapat meredakan sakit sendi.

Pembiakan dan Penanaman

Pokok Beka jarang ditanam secara komersial dan biasanya ditemui tumbuh secara liar di hutan. Pembiakannya boleh dilakukan dengan cara menyemai bijinya yang sudah masak. Bijinya boleh dipungut dari bawah pokok atau diambil daripada lenggainya yang hampir masak. Setelah itu, bijinya boleh disemai dalam campuran tanah

Anak semaian yang tingginya kira-kira 20 cm boleh dipindahkan ke dalam polibeg dengan campuran tanah yang sesuai. Apabila anak semaian sudah cukup besar, ia boleh dipindahkan ke tanah.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :7527

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam