March 4, 2024

Pada bulan Januari 2019 yang lalu, ladang buah rambutan di Jabatan Pertanian Serdang, Selangor juga mengeluarkan buah rambutan pelbagai jenis varieti. Kualiti sesetengah buah atau varieti rambutan tidaklah sebaik musim yang lalu kerana mungkin disebabkan masalah cuaca.

Bagi melihat potensi hasil buah rambutan sepokok, beberapa pokok yang baik telah dipilih untuk dicantas dan keseluruhan buahnya diambil dan direkodkan kuantiti berat penghasilan buahnya. Antara varieti yang sempat direkodkan adalah seperti varieti rambutan kuning, rambutan Deli Cheng (R170) dan beberapa lagi jenis varieti yang saya lupa namanya.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Deli Cheng (R170)

Berat sepokok yang telah direkodkan adalah di antara 65-95kg sepokok bagi pokok yang berusia di antara 15-20 tahun. Rambutan Deli Cheng merupakan antara varieti yang berkualiti dan mempunyai rasa yang enak setanding dengan rambutan anak sekolah.Rambutan kuning pula mempunyai hasil yang tinggi sehingga mencecah 100kg sepokok. Namun, pada saya rasanya kurang sedikit memuaskan kerana kurang lekang.>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :3877

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam