June 17, 2024

Bunga matahari, sejenis tanaman hiasan berbunga semusim, adalah sebahagian daripada keluarga Asteraceae. Bunga matahari dikatakan berasal dari bahagian tropika Amerika. Tanaman ini tumbuh setinggi 2.5 hingga 3.5 meter dan menghasilkan kuntuman bunga yang sangat besar dengan diameter mencapai 30cm. Warna bunga matahari berkisar dari kuning terang hingga merah samar. Tanaman ini mempunyai daun tunggal yang lebar dan batang tegak yang berbulu kasar dan jarang bercabang. Bunga matahari memerlukan tanah yang subur, bersaliran baik dan lembap, serta pencahayaan matahari yang mencukupi.

Struktur Bunga Matahari

Bunga matahari terdiri daripada dua bahagian utama. Bahagian pertama adalah bunga luar yang terdiri daripada kelopak-kelopak berwarna kuning terang. Manakala, bahagian kedua pula terdiri daripada butiran bunga pada bunga matahari yang sebenarnya. Ini menghimpunkan bunga-bunga bersaiz kecil yang disebut florets dalam susunan berpusar, dan mungkin berjumlah hingga 2,000 kuntum pada sekuntum bunga matahari. Apabila florets mencapai tempoh matang, ia dapat dijadikan biji benih yang dikenali sebagai kuaci.

Kegunaan Bunga Matahari

Bunga matahari adalah pilihan popular dalam gubahan bunga dan sering digunakan sebagai hiasan di kediaman atau pejabat. Gubahan bunga matahari yang bebas (loose arrangement) dalam balang kaca lutsinar cukup untuk menceriakan ruang dan mengangkat semangat penghuninya.

Selain itu, bunga matahari juga memiliki khasiat untuk kesihatan. Bunganya baik untuk menurunkan tekanan darah, bijinya boleh digunakan untuk merawat cirit-birit dan demam campak, daunnya baik sebagai ejen anti radang dan anti malaria, dan akarnya boleh meredakan batuk serta sebagai ejen emetik sperma. Bagi kegunaan luaran, bahagian pokok yang terlibat ditumbuk lumat dan ditampal pada bahagian badan yang bermasalah. Untuk kegunaan dalaman, bahagian pokok yang digunakan biasanya direbus terlebih dahulu sebelum diminum airnya.

Menanam Bunga Matahari

Bunga matahari memerlukan tanah subur, bersaliran baik, dan pencahayaan matahari yang secukupnya. Dibiakkan dengan kaedah penyemaian biji benih, spesies bunga yang rendah boleh ditanam di dalam pasu dengan tanah campuran tanah bakar pada nisbah 5:3:2 atau 3:2:1. Di kawasan beriklim sejuk, spesies bunga yang bersaiz besar ditanam secara ladang untuk tujuan penghasilan minyak makan.

Kesimpulan

Bunga matahari adalah tanaman yang indah dan mempunyai pelbagai kegunaan dan khasiat. Selain menjadi pilihan dalam gubahan bunga, tanaman ini juga boleh dimanfaatkan untuk tujuan kesihatan. Dengan pemeliharaan yang betul, bunga matahari boleh menjadi penambah seri dalam taman rumah anda dan memberikan manfaat yang luas.

Number of View :1962

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam