April 16, 2024

Kegunaan.

Herba bersalin, Seliuh, sakit urat.

Kaedah.

Air rebusan rizomnya diminum. Manakala bagi perawatan seliuh, daunnya disalai pada api dan digunakan sebagai balutan pada tempat seliuh.

Habitat.

Pokok ini boleh didapati di kawasan hutan pamah yang lembab.

Ciri-Ciri Istimewa : Rizomnya berbau wangi

Kaedah Pembiakan : Rizom dan biji benih.

This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png

Number of View :8728

5 thoughts on “Bonglai bukit – Zingiber cassumunar

  1. Keluarga bonglai – Zingiber purpureum roxb
    Untuk obat demam dipakai ± 15 gram rizom segar Zingiber purpureum,
    dicuci, diparut, diperas, ditambah 1/2 gelas air panas dan 2 sendok makan
    maduk, dikacau, diminum sehari dua kali sama banyak pagi dan sore.

  2. assalamualaikum akh’, dekat ane leh dapatkan pokok ni??

    ade teman ana nk komersialkan…

    pokok bonglai dan juga ubat periuk

    klu ade maklumat leh smsm ke no. ana, Izz’ddin: 013-2785295

    terima kasih atas masukan,wslm

  3. Salam.Bonglai ni paling byk digunakn oleh msykt kmboja.D gunakn utk org dlm pantang.Psa tu le diorang lbh kuat & chat dalamannya.Klau utk org Melayu biasanya guna utk sawan.

  4. salam,orang lama kita dulupun gunakan bonglai ataupun dikenali juga dgn nama kunyit terus buat minum ms dlm pantang,sbb tu la orng lama kita sht dan cergas walau usia dah lanjut.orng muda kita ni je yng bnyk songel,pahit la,tak sedap la,belum umur 35 badan
    dah lembik,sakit sana sini.pastu sibuk la berhabis duit nak pulihkan semula badan.
    mmng bagus cara Fazli,bukakan kembali minda orng kita untuk kembali kpd ubatan tradisional(mmg dh ada dipasaran tapi kebanyakannya dah dikapsulkan, kandungan belum pasti tulen),herba kita ni terlalu tinggi nilai perubatannya.tapi,kena la betul sukatannya dan cara penggunaannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam