Pokok Kacang Kuning @ Arachis pintoi

pokok-arachis-pintoi

Anda biasa melihat pokok berbunga kuning ini? Sudah tentu anda pernah melihatnya di kawasan taman atau di tepi-tepi jalan. Pokok yang digelar Arachis pintoi ini juga disebut sebagai pokok Kacang kuning atau nama inggerisnya Yellow Peanut plant. Pokok ini sejenis pokok menjalar di atas tanah dan merupakan tanaman penutup bumi yang popular kerana mempunyai bunga yang cantik.

arachis_pintoi

Jika anda mempunyai laman yang kosong eloklah ditanam dengan pokok ini bagi menambahkan seri laman anda. Ia memang mudah dijaga dan pembiakannya juga amat mudah.

p/s:  >> Segala info terkini dan maklumat berkaitan tanaman hiasan, pokok herba.. buah-buahan nadir.. perkebunan dan seangkatan dengannya saya akan kongsikannya di Channel Telegram Peminat Tumbuhan..

Sila klik >> https://t.me/tumbuhan

Number of View :19706

5 comments

  1. salam, mudah untuk biakkan pokok ini, keratan saja sudah memadai, cucuk di tanah, disiram dan dibaja. jika terdapat pokok atau tumbuhan atau rumput lain yang tumbuh di antaranya, haruslah di buang. sekian, selamat mencuba! pasti berhasil. kerna milik saya telah tumbuh dan biak dengan baik sekali

  2. hi, saya nak tahu kalau saudara/i tahu tak di mana saya boleh mendapatkan benih Arachis pintoi ni. maksud saya, kalau ada official supplier dalam Malaysia yang ada jual benih Arachis ni. terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam