November 30, 2023

Selalu kita dengar bahawa epal adalah antara buah yang paling sihat untuk dimakan. Namun, adakah anda tahu fakta menarik lain tentang buah ini? Epal ternyata mengandungi 25% udara! Ya, anda tidak salah baca. Seperempat dari struktur buah ini adalah udara.

Kandungan udara yang tinggi inilah yang menjadikan epal mempunyai sifat unik untuk mengapung di atas air. Tetapi mengapa epal mempunyai kandungan udara yang tinggi? Struktur sel epal mempunyai rongga udara yang membolehkannya menyimpan oksigen. Ini bukan sahaja menjadikan buah ini ringan, tetapi juga memberikan tekstur yang rangup apabila digigit.

Kandungan udara ini juga memberi manfaat lain. Ia membantu epal untuk tumbuh dengan baik walaupun di tanah yang kurang subur. Dengan adanya udara dalam sel-selnya, epal dapat bernafas dengan lebih efisien dan mendapatkan oksigen yang diperlukan untuk fotosintesis.

Kesimpulannya, epal bukan sahaja buah yang enak dan sihat, tetapi juga mempunyai fakta-fakta menarik yang mungkin tidak kita ketahui sebelum ini. Jadi, pada kali seterusnya anda menikmati sebiji epal, ingatlah sifat unik yang membolehkannya mengapung di atas air!

Number of View :73

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam