October 2, 2023

Temu pauh merupakan sejenis tanaman herba yang tumbuh subur di kawasan beriklim tropika seperti di Malaysia, Thailand, dan Indonesia. Ia tergolong dalam famili Zingiberaceae, yang juga meliputi halia, kunyit, dan lengkuas. Daunnya panjang dan lebar, berbentuk seperti pedang dan berwarna hijau terang. Bunganya cantik, berwarna jingga dan kuning dan biasanya tumbuh di pangkal batang. Rupa daun pokok temu pauh seakan pokok kunyit, tetapi lebih besar dan memiliki rumpun yang lebih jarang dan tidak padat. Daun muda temu pauh sangat mirip dengan daun kunyit, tetapi dengan jalur warna perang pada urat tengahnya.

Temu pauh adalah salah satu daripada pelbagai jenis pokok temu. Nama “temu pauh” berasal daripada bau rizomnya yang mirip dengan bau buah pauh atau mangga. Seperti pokok kunyit, pokok temu pauh juga adalah sejenis tumbuhan herba yang tumbuh berumpun dan memiliki banyak khasiat kesihatan. Pokok temu pauh boleh dibiakkan dengan mudah melalui pembahagian rumpun atau dengan menggunakan umbisi yang akan menghasilkan rizom, yang akan menghasilkan anak pokok.

Rizom temu pauh yang muda sangat sesuai untuk dijadikan ulam dan dimakan bersama sambal belacan. Bau dan rasa rizom tersebut sangat mirip dengan buah pauh muda dan tidak mempunyai rasa pahit. Ulaman temu pauh biasanya disajikan sebagai pembuka selera, seperti ulam-ulaman lain. Hanya rizom muda yang sesuai dijadikan ulam atau masakan kerana umbisi tua biasanya keras dan berserat. Ia juga sering digunakan sebagai salah satu bahan dalam pembuatan urab atau kerabu. Umbisi muda temu pauh boleh digoreng dalam sambal atau ditambahkan dalam masakan sayuran. Jus dari temu pauh sering diminum untuk meredakan berbagai jenis penyakit. Daun temu pauh pula, biasanya digunakan sebagai salah satu bahan dalam mandian herba untuk wanita selepas melahirkan.

Untuk kegunaan perubatan herba, rizom temu pauh perlu diparut atau dikisar untuk mendapatkan jusnya. Menurut beberapa laporan, jus temu pauh mengandungi bahan antikanser dan antibakteria. Jus ini juga dikatakan berkesan untuk merawat penyakit kencing manis dan darah tinggi, serta menurunkan paras kolesterol jahat dalam darah. Minum jus temu pauh juga dapat membantu meredakan batuk, melancarkan sistem pencernaan, mengurangkan stres, dan membantu menjaga awet muda. Namun, semua ini masih perlu disokong oleh bukti saintifik yang lebih kukuh.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :1991

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam