March 4, 2024

Artikel kali ini kita akan meneroka tentang tanaman yang serba lengkap – cantik dan bermanfaat iaitu Roselle. Mungkin ada di antara anda yang masih kurang mengenali dengan tanaman ini. Tapi sebenarnya, Roselle atau yang lebih dikenali sebagai asam paya, asam kumbang dan asam susur di Malaysia, mempunyai sejarah yang panjang dalam dunia pertanian.

Roselle berasal dari India dan dikenali sebagai Jamaican Sorrel di Afrika Barat. Menurut sejarah, tanaman ini telah dibawa ke Malaysia hampir tiga kurun yang lalu. Ahli botani terkenal, M. de L’obel, telah mendedahkan pengetahuannya tentang Roselle kepada umum pada tahun 1576. Dari sana, Roselle mula menarik minat di negara lain seperti Brazil dan Jamaica di kurun ke-17, dan Guatemala di kurun ke-18. Pada tahun 1899, salut bunga Roselle yang dikeringkan mulai diekspot ke Mexico dan kemudian ke Eropah.

Roselle merupakan spesies Hibiscus sabdariffa L dan berada dalam famili yang sama dengan bunga raya, Hibiscus rosasinensis. Tanaman ini banyak ditanam di Terengganu, dan banyak penyelidikan telah dibuat untuk menghasilkan varieti yang lebih berkualiti.

Jika anda bertanya apa yang istimewa tentang Roselle, jawapannya terletak pada bunganya. Bunga Roselle berwarna cerah dan salut bunganya (kaliks) berwarna merah gelap, yang tebal jika dibandingkan dengan bunga raya. Warnanya yang terang bukan sahaja menjadikan Roselle menarik sebagai tanaman hiasan tetapi juga digunakan dalam pembuatan jus minuman.

Selain itu, pertumbuhan dan cara penanaman Roselle yang mudah menjadikan tanaman ini semakin digemari sebagai hiasan dan komersial. Roselle ditanam menggunakan biji kering untuk disemai dan pokoknya yang tahan lama dan bercabang-cabang boleh menghasilkan buah yang banyak. Bagi menjaga pokok Roselle, ia memerlukan air yang banyak terutamanya pada musim panas dan pembajaan sekali dalam dua minggu.

Namun, apa yang benar-benar menarik tentang Roselle adalah potensinya dalam industri makanan. Kajian oleh pihak MARDI sejak 40 tahun yang lalu menunjukkan bahawa Roselle boleh diproses menjadi pewarna merah dan juga digunakan dalam penghasilan air sirap. Roselle juga kaya dengan khasiat seperti vitamin C dan Anthocyanin. Dari aspek perubatan tradisional, ia dipercayai dapat membantu mengubati beberapa penyakit seperti hipertensi dan infeksi pada pundi kencing.

Roselle bukan sahaja menawarkan manfaat kesehatan, tetapi juga rasa yang sedap. Bahagian bunga Roselle yang biasa diproses menjadi makanan adalah salut bunga, dan ia boleh diolah menjadi pelbagai produk makanan seperti halwa, jus, jeli dan jeruk. Selain itu, daun dan batang muda pokok Roselle boleh dimakan sebagai ulam atau salad dan perisa di dalam kuah kari. Di Afrika, biji Roselle dimakan kerana mengandungi minyak tertentu dan di Sudan, ia diproses menjadi minuman kebangsaan. Di Mexico pula, ia diproses menjadi minuman berkarbonat.

Jadi, itulah sekilas tentang Roselle, tanaman yang cantik dan penuh khasiat. Mari kita manfaatkan potensi tanaman ini untuk kesejahteraan hidup yang lebih baik!

Number of View :1037

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam