April 13, 2024

Tanaman Belimbing banyak ditemui di seluruh Semenanjung Malaysia, khususnya di Johor, Selangor, Kedah, Perak, Melaka dan Negeri Sembilan. Buah ini boleh dimakan secara segar atau diproses menjadi pelbagai produk seperti jus, kordial, jam, jeli dan gula-gula. Belimbing mempunyai kandungan nutrien seperti protein, lemak, serabut, kalsium, besi dan vitamin.

Pokok belimbing dapat mencapai ketinggian antara 5 hingga 12 meter dan mempunyai daun oval yang kecil, bunga berwarna ungu dan buah yang berbentuk bujur. Buah belimbing berwarna hijau ketika muda dan bertukar menjadi kuning atau oren apabila masak. Ada beberapa jenis klon belimbing yang mempunyai ciri-ciri buah yang berbeza, termasuk B2 (MAHA 66), B10, dan B17 (Belimbing madu). Belimbing sesuai ditanam dalam iklim tropika dan memerlukan curahan hujan yang banyak dan cuaca panas. Ia boleh tumbuh di pelbagai jenis tanah asalkan tanah itu gembur dan mempunyai sistem saliran yang baik.

Untuk menanam belimbing, biasanya pembiakannya menggunakan kaedah cantuman. Jarak tanaman yang paling sesuai adalah 6m X 6m. Selain itu, belimbing memerlukan cantasan yang betul untuk mendapatkan bentuk pokok yang baik dan untuk hasil yang baik. Pembajaan juga sangat penting untuk pertumbuhan pokok belimbing. Pembajaan yang disyorkan adalah mengikut fasa umur pokok. Akhir sekali, belimbing memerlukan pengurusan air yang baik, terutamanya pada tahap pertumbuhan dan musim berbuah.

Pembajaan untuk pokok belimbing bergantung pada fasa umur pokok. Berikut adalah cadangan untuk pembajaan:

  1. Fasa Penyediaan Tanah: Sebelum menanam, lubang harus diletakkan dengan 0.25 kg CIRP dan 10 kg bahan organik.
  2. Fasa Pertumbuhan (Umur pokok: 1 tahun): Gunakan 0.7 kg baja 15:15:15 atau 15:15:6:4, dan 15 kg bahan organik. Pembajaan dilakukan 6-7 kali setahun untuk baja kimia dan 3-4 kali setahun untuk bahan organik.
  3. Fasa Pengeluaran Hasil (Umur pokok: 2 tahun ke atas): Gunakan 1.2 kg/pokok/tahun baja 12:12:17:2 + TE atau 13:13:20:2 + TE dan 30 kg bahan organik untuk tahun kedua. Kemudian, tingkatkan jumlah baja kimia dan bahan organik setiap tahun mengikut panduan yang diberikan hingga mencapai 4.0 kg baja kimia dan 45 kg bahan organik pada tahun kelima dan seterusnya. Pembajaan dilakukan 6-7 kali setahun untuk baja kimia dan 3-4 kali setahun untuk bahan organik.

Penting untuk diingat bahawa setiap pokok dan tanah mungkin memerlukan pembajaan yang sedikit berbeza, bergantung pada keadaan tanah dan keperluan nutrien pokok. Oleh itu, adalah penting untuk memantau kesihatan pokok dan menyesuaikan program pembajaan jika perlu.

Kematangan dan Mengutip Hasil:

Pokok belimbing biasanya akan berbunga beberapa bulan setelah ditanam, namun disarankan untuk membiarkan pokok sampai usia dua tahun sebelum digalakkan berbuah. Sebuah pokok belimbing biasanya akan menghasilkan sekitar 300 biji buah pada umurnya yang kedua dan penghasilannya akan meningkat setiap tahun sehingga umur sembilan tahun, di mana ia akan stabil pada penghasilan 1,200 buah per pokok per tahun.

Belimbing akan matang setelah 45 hingga 90 hari dari pembungaan, tergantung pada keadaan cuaca dan klon. Indeks warna buah digunakan untuk menentukan kematangan buah, dari hijau (tidak matang) hingga oren (sangat matang).

Mengutip dan Penyimpanan Hasil:

Buah belimbing perlu dipetik dengan hati-hati dan disusun dalam bakul sambil masih dibungkus. Buah tersebut kemudian dibawa ke pusat pengumpulan dan diletakkan di dalam bakul plastik atau kotak kertas. Buah harus dipilih berdasarkan ukuran, warna, dan kualiti.

Buah belimbing harus disimpan pada suhu 5°C dengan kelembapan relatif 90-95%. Dalam keadaan ini, buah dapat bertahan hingga sembilan minggu.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :844

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam