December 4, 2023

Buah mangga dikenali sebagai “ratu buah” di banyak negara. Selain rasanya yang manis dan lazat, tahukah anda mengapa buah mangga mempunyai rasa khas dan apa khasiat yang terkandung di dalamnya? Artikel ini akan meneroka keunikan rasa dan nutrisi buah mangga.

1. Rahsia Rasa Buah Mangga

Mangga mempunyai rasa yang unik kerana kandungan karbohidrat, asid organik, laktone, hidrokarbon monoterpene dan asid lemak. Semasa kematangan buah, kanji yang terkumpul dalam kloroplas akan dihidrolisis menjadi sukrosa, glukosa dan fruktosa. Sukrosa adalah gula yang mempunyai kepekatan yang lebih tinggi berbanding dengan fruktosa atau glukosa.

Kandungan asid organik dalam buah mangga berkurangan semasa proses kematangan. Asid yang dominan dalam buah mangga ialah asid sitrik, tetapi terdapat juga asid-asid lain seperti asid glycolic, malic, tartaric dan oxalic. Rasa mangga yang menyerupai buah pic memang unik. Ini disebabkan oleh kehadiran laktone.

2. Nutrisi Buah Mangga

Buah mangga kaya dengan amino asid, karbohidrat, asid lemak, mineral dan vitamin. Semasa proses pematangan, buah mangga menjadi lebih asid, pahit dan kaya dengan asid askorbik (vitamin C). Walaupun mangga hanya mengandungi tahap sederhana vitamin C, ia sangat kaya dengan provitamin A dan vitamin B? dan B?.

Menariknya, sebuah kajian yang dijalankan oleh Perry dan Zilva pada tahun 1932 menunjukkan bahawa isi buah mangga dari tiga jenis kultivar mangga India mengandungi vitamin A, C dan D dalam kepekatan yang tinggi. Contohnya, isi buah mangga mempunyai kepekatan vitamin C yang tinggi dan boleh dianggap sebagai sumber vitamin C yang hebat.

Asid-asid lain yang terdapat dalam buah mangga termasuk asid oksalik, malonik, suksinik, piruvik, adipik, galakturonik, glukoronik, tartarik, glycolic dan malic. Beberapa varieti mangga mempunyai kandungan keasidan yang berbeza. Misalnya, varieti ‘Alphonso’ mempunyai keasidan sekitar 0.5-1.0%, manakala varieti ‘Paírie’ dan ‘Totapurí’ mempunyai keasidan sekitar 3%.

Satu fakta menarik adalah gula dalam buah mangga. Gula seperti glukosa, fruktosa dan sukrosa meningkat dengan ketara semasa proses kematangan, terutamanya disebabkan oleh penguraian kanji. Sukrosa adalah gula utama dalam beberapa varieti mangga seperti ‘Alphonso’, ‘Pairie’ dan ‘Totapurí’, yang mewakili 15 hingga 20% daripada jumlah pepejal terlarut.

3. Kesimpulan

Buah mangga bukan sahaja sedap, tetapi juga mempunyai pelbagai khasiat. Kandungan nutrisi yang tinggi menjadikannya buah yang sangat baik untuk kesihatan kita. Selain itu, proses kematangan buah mangga mempengaruhi rasa dan kandungan nutrisi di dalamnya. Jadi, apabila anda menikmati sebiji mangga, ingatlah keajaiban sains dan nutrisi yang tersembunyi di sebalik rasanya yang lazat.

Number of View :76

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam