April 16, 2024

Rock Melon (Tembikai batu), atau dikenali juga sebagai cantaloupes (Cucumis melo L.), adalah sebahagian daripada keluarga Cucurbitaceae, yang juga merangkumi pelbagai jenis labu dan melon (Berahim et al., 2010). Mempunyai rasa yang manis dan segar, Rock Melon telah menjadi buah yang semakin popular. Ia tidak hanya tinggi dengan nutrien penting seperti kalium, beta-karotena dan vitamin C, tetapi juga rendah lemak, garam dan kolesterol (Sidik et al., 2012). Selain daripada meningkatkan kesihatan kita, buah ini juga boleh menjadi sebahagian penting dalam diet sihat kita (Rasmuna et al., 2016).

Rock Melon adalah salah satu tanaman komersial yang paling berharga di banyak negara, terutamanya di Malaysia, dengan permintaan yang tinggi di pasaran tempatan dan global. Laporan APCO Worlwide (2017) menunjukkan bahawa Malaysia adalah salah satu pengeksport terbesar, dengan pengeluaran Rock Melon meningkat sebanyak 12 peratus dalam lima tahun melalui sistem fertigasi. Di Malaysia, kebanyakan petani memberi tumpuan kepada penanaman Rock Melon kerana harga yang lebih tinggi (Liyana & Pebrian, 2020). Menurut kajian, harga melon terkenal di negara kita, seperti Cucumis melo var inodorus cv. Manis Terengganu 1, juga dikenali sebagai Melon Manis Terengganu, terutamanya gred A, pada asasnya berkisar antara RM 8 hingga RM 12 per kg, manakala harga ladang berkisar antara RM 6 hingga RM 8 per kg (Tahir et al., 2020).

Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai isu yang berkaitan dengan Rock Melon, seperti serangga dan penyakit, kualiti buah, keadaan cuaca, pencemaran buah, dan pengambilan nutrien. Menurut Pusat Penyelidikan Pertanian Antarabangsa Australia pada tahun 2016, pengeluaran Rock Melon dipengaruhi oleh pelbagai penyakit seperti Bacterial Blotch, Mosaic Virus, Charcoal Rot, Fusarium Wilt, dan Gummy Stem Blight. Ia menyebabkan kualiti pengeluaran yang rendah, seperti lesi pada buah, daun kerdil, dan reput hitam buah Rock Melon dari dalam. Selain daripada kebimbangan dengan saiz buah, corak, dan warna kulit, salah satu isu yang paling serius adalah rekahan buah yang disebabkan oleh genetik, perubahan keadaan alam sekitar, memetik buah pada tahap kematangan yang tidak betul, bekalan nutrien (baja) yang berlebihan, serta perubahan dalam pengairan (Fernández-Trujillo et al., 2013).

Penanaman Rock Melon biasanya menggunakan sistem pengairan. Sistem fertigasi adalah teknik pertanian moden dan terkenal untuk tanaman. Ia didefinisikan sebagai aplikasi air dan baja dalam kombinasi yang betul, kepekatan konduktiviti elektrik (EC) dan pH untuk setiap kitaran pengairan melalui sistem pengairan titisan (Rural & Maria, 2014). Untuk pengeluaran buah yang sihat, sistem pengairan titisan mengawal bekalan air dan baja ke dalam media tanpa tanah dengan cekap (Berahim et al., 2010). Ia adalah kaedah pertanian moden yang telah terbukti lebih berkesan dan lebih baik daripada sistem konvensional.

Selain itu, cocopeat adalah salah satu produk sampingan organik kelapa yang biasa digunakan sebagai media tanaman oleh pengusaha komersial dalam sistem fertigasi. Ia mempunyai kapasiti pegangan air yang tinggi, saliran yang sangat baik, dan boleh dibiodegradasikan, mudah menyerap air, dan mempunyai tahap pH dan konduktiviti elektrik yang dapat diterima. Ia telah terbukti menjadi komponen yang sangat baik untuk media tumbuh dalam bekas tanaman, terutamanya untuk Rock Melon. Walau bagaimanapun, aeration (pengudaraan) yang rendah yang disebabkan oleh kapasiti pegangan air yang tinggi membawa kepada kekurangan oksigen, yang membuat akar tanaman lemah ‘less permeable’ dan boleh membawa kepada penyakit akar.

Sifat zeolite telah digunakan untuk meningkatkan kapasiti cocopeat untuk menyerap nutrien tanaman dan aplikasi semburan daun untuk memperbaiki kekurangan nutrien dalam tanaman. Selain itu, kekurangan makronutrien dan mikronutrien dalam baja telah direkodkan berlaku di seluruh dunia dan ia salah satu yang paling biasa berlaku pada tanaman, menyebabkan pertumbuhan tanaman dan kualiti buah Rock Melon terjejas. Aplikasi volume baja yang betul yang mengandungi nutrien yang cukup untuk pengambilan tanaman adalah sangat penting untuk mencegah pertumbuhan tanaman yang terbantut. Selain itu, aplikasi rawatan semburan daun (foliar) juga penting kerana ia berfungsi sebagai baja tambahan dan menyediakan keperluan tanaman dengan nutrien yang diperlukan.

Dengan memahami potensi dan cabaran dalam penanaman tembikai batu, kita dapat merancang strategi yang lebih baik untuk meningkatkan pengeluaran dan kualiti buah ini di Malaysia.

Formulasi baja (Set A & B ) yang digunakan dalam kajian ini adalah seperti berikut:

Formulasi baja Set A:

 • Ca(NO3)2 (Calcium nitrate): 18,500 g
 • NH4NO3 (Ammonium nitrate): 1,000 g
 • KNO3 (Potassium nitrate): 3,000 g
 • Iron chelate: 200 g

Formulasi baja Set B:

 • KNO3 (Potassium nitrate): 9,000 g
 • MKP (Mono Potassium Phosphate): 4,000 g
 • MgSO4 (Magnesium sulphate): 10,000 g
 • Na2MoO4 (Sodium molybdate): 4 g
 • Mangan EDTA: 45 g
 • Copper EDTA: 8 g
 • Boron: 150 g

Varieti Rock Melon yang digunakan dalam kajian ini adalah Golden Sweet Sea ML 1388

Rujukan : Kajian “Optimization of Growth Parameters on Rock Melon Quality Via Fertigation System” Department of Biosciences, Faculty of Science, Universiti Teknologi Malaysia.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :1639

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam