June 17, 2024

Sejak tahun 2007, lebih daripada separuh daripada penduduk dunia tinggal di kawasan bandar. Dijangka bahawa lebih daripada 70% penduduk dunia akan tinggal di bandar pada tahun 2050. Seiring dengan perubahan ini, semakin banyak individu yang berminat dengan konsep pertanian bandar atau pertanian vertikal (Despommier 2010).

Pertanian bandar boleh dibahagikan kepada dua kategori utama iaitu pertanian dalaman (indoor) dan pertanian luaran (outdoor). Pertanian dalaman (indoor) merangkumi pokok dalam pasu, dan rak pokok untuk mencipta interior hijau dengan atau tanpa lampu tambahan buatan. Konsep ini juga melibatkan kilang tanaman dengan pencahayaan buatan atau Plant factory with artificial lighting (PFALs) (Kozai et al. 2015).

Manakala pertanian bandar luaran (outdoor) pula merangkumi taman komuniti (atau ladang bandar) di ruang awam, kebun sayur/bunga di rumah, ladang buah, dan rumah hijau dengan atau tanpa pencahayaan tambahan.

Manfaat Pertanian Bandar

Pertanian bandar mempunyai dua fungsi asas. Pertama, ia membolehkan individu menikmati hortikultur persekitaran sebagai hobi, dan kedua, ia membolehkan penghasilan makanan dan tanaman hiasan secara tempatan untuk dijual kepada penduduk setempat.

Pengeluaran makanan dan tanaman hiasan untuk penggunaan tempatan boleh (1) menjimatkan bahan api fosil, masa kerja, dan bahan pembungkusan serta kos pengangkutan; (2) mengurangkan kerugian selepas tuai kerana kerosakan semasa pengangkutan; (3) meningkatkan peluang pekerjaan, yang memberi manfaat kepada mereka yang tinggal di kawasan bandar; dan (4) membolehkan penduduk menikmati pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran segar.

Dengan mengkonsumsi makanan segar yang dihasilkan secara tempatan dengan kerugian kualiti dan kuantiti yang minimum, kurang penggunaan elektrik dan/atau bahan api untuk membeli-belah, memproses, dan memasak.

Pertanian dalam Bangunan dan Rumah Hijau

Memandangkan harga tanah di kawasan bandar sangat tinggi, produktiviti tahunan tanaman untuk dijual per unit kawasan tanah mesti jauh lebih tinggi dalam PFALs dan rumah hijau berbanding dengan ladang terbuka. Produktiviti tahunan pokok salad daun per unit kawasan tanah adalah kira-kira 200 kali lebih tinggi dalam PFALs dan kira-kira sepuluh kali lebih tinggi dalam rumah hijau berbanding dengan ladang terbuka (Kozai et al. 2015).

Jika tanah tidak cukup subur untuk menanam pokok dan/atau tercemar dengan bahan kimia beracun, logam berat, dan lain-lain, sistem hidroponik dengan substrat buatan boleh digunakan

Kesimpulan

Secara keseluruhan, pertanian bandar memainkan peranan penting dalam memenuhi keperluan makanan dan hiasan penduduk bandar, selain memberikan manfaat sosial dan ekonomi. Dengan keperluan yang semakin meningkat untuk makanan yang dihasilkan secara tempatan, kita boleh menjangkakan pertumbuhan dan inovasi yang berterusan dalam bidang ini. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa walaupun pertanian bandar menawarkan banyak kebaikan, ia juga memerlukan pengurusan dan sumber yang cekap untuk berjaya.

Rujukan : LED Lighting for Urban Agriculture (2016), Toyoki Kozai , Kazuhiro Fujiwara, Erik S. Runkle

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :274

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam