February 21, 2024

Prebiotik dan probiotik, kedua-duanya berfungsi untuk membantu mikroflora usus, tetapi ada perbezaan antara dua istilah ini yang penting untuk difahami. Dalam artikel ini, kita akan mengetahui apa itu prebiotik dan probiotik, perbezaan antara mereka, dan bagaimana mereka bekerja sama untuk membantu pencernaan dan kesihatan kita secara keseluruhan.

Apa itu Probiotik?

Probiotik adalah mikroorganisma hidup yang, apabila dimakan dalam jumlah yang mencukupi, memberikan manfaat kesihatan kepada hos. Mereka adalah bakteria baik yang membantu mengimbangi atau mengembalikan bakteria dalam usus.

Probiotik terkenal termasuk Lactobacillus dan Bifidobacterium, yang boleh didapati dalam makanan seperti yogurt, kefir (fermented milk drink) , dan tempeh. Kajian telah menunjukkan bahawa probiotik boleh membantu dalam masalah pencernaan, termasuk sindrom usus bocor, kolitis ulseratif, dan sindrom usus (Irritable Bowel Syndrome) atau IBS.

Sebagai contoh, dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition, penyelidik menemui bahawa mengambil suplemen probiotik boleh mengurangkan simptom sindrom usus IBS sebanyak 70%.

Apa itu Prebiotik?

Prebiotik pula adalah jenis serat yang tidak boleh dicerna oleh tubuh kita. Sebaliknya, mereka memberi makan kepada bakteria baik dalam usus kita, membiak dan membantu mencipta keseimbangan bakteria sihat dalam sistem pencernaan kita.

Prebiotik boleh didapati dalam makanan seperti bawang, bawang putih, pisang, asparagus, dan sebagainya. Sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nutrients mendapati bahawa prebiotik boleh membantu mengurangkan keradangan, memperbaiki kesihatan usus, dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

Perbezaan antara Prebiotik dan Probiotik

Walaupun prebiotik dan probiotik keduanya berfungsi untuk membantu kesihatan usus, perbezaan utama antara dua adalah: probiotik adalah bakteria baik yang hidup, manakala prebiotik adalah makanan untuk bakteria baik tersebut. Dengan kata lain, probiotik memerlukan prebiotik untuk bertahan dan berkembang.

Prebiotik dan Probiotik: Duet yang Sempurna

Walaupun prebiotik dan probiotik mempunyai fungsi yang berbeza, mereka bekerja secara sinergistik untuk mencapai tujuan yang sama: mengembalikan dan menjaga keseimbangan bakteria baik dalam usus kita. Mengambil prebiotik dan probiotik bersama-sama atau makan makanan yang kaya dengan kedua-duanya, dapat membantu mengekalkan mikroflora usus yang sihat.

Sebagai contoh, kombinasi prebiotik dan probiotik, dikenali sebagai sinbiotik, telah ditunjukkan untuk mengurangkan keradangan dan memperbaiki kesihatan usus dalam beberapa kajian. Dalam satu kajian dalam jurnal Clinical Nutrition, orang dewasa yang mengambil suplemen sinbiotik selama 12 minggu mengalami peningkatan fungsi pencernaan dan penurunan tanda-tanda keradangan berbanding dengan kumpulan placebo.

Secara keseluruhan, prebiotik dan probiotik memainkan peranan penting dalam menjaga keseimbangan mikroflora usus, yang boleh mempengaruhi segala-galanya dari fungsi imun kita hingga kesejahteraan mental kita. Mengetahui perbezaan antara kedua-duanya adalah penting untuk memahami bagaimana kita boleh memanfaatkan mereka untuk menjaga kesihatan usus kita.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :338

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam