October 1, 2023

Sejak zaman dahulu, nasi telah menjadi makanan utama dalam diet orang Melayu. Walau bagaimanapun, tanpa lauk dan sayuran, nasi yang hambar mungkin sukar untuk dimakan dalam kuantiti yang cukup untuk memenuhi keperluan tenaga harian. Oleh itu, nenek moyang kita memerlukan sesuatu yang boleh menjadikan nasi lebih sedap dan menarik. Ini membawa kita ke tajuk artikel ini, iaitu penemuan sayuran tradisional, ulam, dan penyedap rasa.

Mungkin sukar untuk menentukan secara tepat bila dan bagaimana nenek moyang kita pertama kali menemukan dan memulakan tanaman sayuran tradisional ini. Namun, kebanyakan pendapat bersetuju bahawa ini mungkin telah berlaku seiring dengan mula berkembangnya masyarakat dan tamadun mereka, termasuk penguasaan mereka dalam bercucuk tanam.

Menurut Baker (1964), tamadun manusia dikatakan bermula apabila manusia tahu bercucuk tanam atau bertani. Jadi, kita boleh berpendapat bahawa penemuan ini adalah proses evolusi yang sudah lama berlangsung.

Ada yang berpendapat bahawa pengecaman tumbuhan yang boleh dimakan berdasarkan pengamatan terhadap haiwan yang memakan tumbuhan tersebut. Namun, penulis berpendapat bahawa nenek moyang kita mungkin menggunakan kebijaksanaan dan pacaindera mereka sendiri untuk mengenal pasti tumbuhan yang boleh dimakan. Berikut adalah beberapa ciri-ciri yang mungkin mereka gunakan:

1. Warna Tumbuhan yang Menarik

Warna yang menarik seringkali menjadi daya tarikan pertama bagi manusia dan haiwan untuk mendekati tumbuhan. Sebilangan besar spesies sayuran memiliki warna yang menarik.

2. Rupa Bentuk Tumbuhan yang Unik

Bentuk yang unik juga merupakan tarikan bagi manusia untuk mendekati tumbuhan. Contohnya termasuk geli-geli (Lansia pinosa), ketumbit jantan (Emilia sonchifolia), keman air (Neptunia oleracea), dan putat kampung (Barringtonia speciosa).

3. Bau atau Aroma Bahagian-bahagian Tumbuhan

Bau atau aroma adalah ciri penting yang mempengaruhi keputusan seseorang untuk mendekati atau mencuba tumbuhan. Contohnya termasuk kantan (Etlingera elatior), limau purut (Citrus hystrix), dan lengkuas (Alpinia galanga). Tumbuhan yang berbau busuk juga didekati. Contohnya termasuk sekentut (Paederia foetida), gelenggang kecil (Senna tora), dan kerdas (Archidendron microcarpum).

4. Rasa Bahagian-bahagian Tumbuhan

Akhir sekali, rasa adalah ciri tarikan yang penting. Kebanyakan sayuran tradisional, ulam, dan penyedap rasa mempunyai rasa yang unik seperti masam, manis, pedas, pahit, lemak atau kelat. Rasa masam adalah ciri utama yang menentukan sama ada tumbuhan boleh dimakan atau tidak.

Dengan itu, kita dapat melihat bagaimana nenek moyang kita menggunakan pengetahuan dan kreativiti mereka untuk menemukan dan memanfaatkan sumber alam sekitar mereka, membantu mereka makan nasi dengan lebih berselera dan memenuhi keperluan tenaga mereka. Dalam prosesnya, mereka telah membentuk tradisi makanan yang kita nikmati dan teruskan hingga hari ini.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :4050

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam