April 19, 2024

Artikel ini dipetik dari penulisan bertajuk ” Dragon Fruit: Importance and Cultivation, Department of Genetics and Plant Breeding, CCS Haryana Agricultural University, Hisar-125004 (India). Mungkin boleh menjadi rujukan kepada yang berminat dalam penanaman buah naga.

Buah naga, juga dikenali sebagai pitahaya atau pitaya, berasal dari Amerika Tengah, Mexico, dan Amerika Selatan. Disebut sebagai buah naga kerana kulitnya yang menyerupai kulit naga dengan duri tajam. Di beberapa negara, ia dikenali sebagai pitahaya merah atau pitaya roja. Di samping itu, ia juga dikenali sebagai buah pear strawberi. Buah ini kini komersial ditanam di pelbagai negara seperti Vietnam, India, dan Malaysia. Buah Naga adalah sejenis kaktus dari famili Cactaceae. Buah naga boleh dimakan terus atau dijadikan salad, marmalade, gula-gula, jeli atau jus. Berat satu buah naga boleh mencapai 200 hingga 1,000 gram dengan rasa yang manis atau sedikit masam. Buah ini kaya dengan vitamin C, kalsium, dan fosforus

Pembiakan

Pembiakan buah naga boleh dilakukan melalui biji dan keratan. Walaupun boleh ditanam melalui biji, proses tersebut memerlukan masa yang lebih lama berbanding menggunakan keratan. Oleh itu, kebanyakan petani memilih untuk menggunakan keratan yang diperolehi dari ranting buah naga.

Penanaman

Menurut artikel tersebut, untuk menanam buah naga, tanah harus digemburkan dengan 2-3 kali pembajakan dan bebas daripada rumpai. Untuk keluasan 1 ekar, tiang simen sebanyak 480-520 batang ditanam ( panjang 2 meter dan lebar 12 cm) dengan jarak 3×3 meter. Keratan yang diambil sebaiknya dari ranting yang kuat, berusia 2-3 tahun, dan berwarna hijau gelap. Keratannya haruslah sepanjang 50 cm. Setiap keratan seharusnya mempunyai mata yang sihat dilindungi dengan duri yang tajam. Penanaman sebaiknya dilakukan pada bulan September setelah musim hujan berakhir. Empat keratan boleh ditanam mengelilingi setiap tiang. Selepas menanam, tutup keratan dengan tanah diikuti oleh jerami (sebagai sungkupan).

Pengurusan Pengairan

Berbanding tanaman lain, buah naga memerlukan jumlah air yang lebih sedikit kerana ia tergolong dalam famili Cactaceae. Meskipun mampu hidup tanpa air, untuk hasil yang baik, tanaman ini memerlukan air setiap 4 hari. Sistem pengairan titis terbukti lebih berkesan di mana setiap titis air digunakan dengan cekap dan tanah bebas daripada rumpai. Pada musim panas, setiap tanaman memerlukan 1-2 liter air. Keperluan air bergantung kepada jenis tanah, kapasiti pegangan lembap tanah, umur tanaman dan keadaan cuaca.

Pengurusan Baja

Menurut artikel tersebut, pemberian baja dan nutrien pada tanaman buah naga sangat diperlukan. Pada peringkat awal, tanaman memerlukan lebih banyak nitrogen dan semasa berbunga, ia memerlukan fosforus dan potasium. Penggunaan urea boleh menyebabkan penyakit reput pada batang. Oleh itu, tambahkan 5-10 kg baja organik najis lembu setiap 45-60 hari. Selain itu, gunakan baja NPK dan zink semasa berbunga dan berbuah. Bio-baja atau baja organik cecair atau hormon perangsang buah juga boleh digunakan.

Pengurusan Penyakit dan Perosak

Menurut artikel tersebut, tiada penyakit utama atau serangga yang menjejaskan tanaman ini. Namun, tanaman perlu dilindungi dari burung dan pemangsa lain. Jika air terkumpul di ladang akibat hujan lebat, tanaman mungkin mati kerana penyakit kulat seperti reput akar. Oleh itu, pastikan ada saliran air yang baik. Adalah lebih baik menanam pokok buah naga di atas busut (batas) setinggi 50 cm.

Dengan panduan ini, harapan agar petani dapat memperoleh hasil buah naga yang subur dan berkualiti tinggi.

Number of View :702

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam