November 30, 2023

Cerita Pendek – Tajuk : Pedasnya Cili

Di sebuah kampung di pinggiran bandar, hidup seorang gadis bernama Aisha. Meskipun dia kini berada di tengah-tengah kepesatan bandar besar, hatinya selalu rindu pada kenangan indah di kampung halamannya.

Hari itu, cuaca cukup panas. Matahari menyinari seluruh kawasan kampung dengan cahayanya yang terik. Di halaman rumah, dua orang kanak-kanak, Ali dan Siti, sedang asyik bermain batu seremban. Tawa mereka bergema, mencipta suasana yang ceria.

Sementara itu, Aisha sedang sibuk di dapur. Dari jauh, dia terlihat memetik beberapa batang cili merah dari pokok di halamannya. Dia senyum lebar, menunjukkan rasa bangga dengan hasil tanaman cili yang subur. Tanpa berlengah, dia mencuba rasa cili tersebut. Wajahnya berubah seketika, dengan titisan peluh yang mula menitis. Rupanya, cili tersebut sangat pedas!

Walaupun pedas, rasa cili tersebut mengingatkannya pada kenangan bersama arwah neneknya. Neneknya selalu berkata, “Pedas cili kita ni ibarat dugaan hidup. Walaupun pedas dan panas, ia akan memberi rasa yang menyelerakan jika kita tahu cara menghadapinya.”

Aisha mengenang semula saat-saat manis bersama neneknya di dapur, memasak sambal belacan yang menjadi kegemaran keluarganya. Meskipun neneknya tiada lagi, kenangan itu selalu hidup dalam ingatannya.

Kini, dengan cili-cili yang baru dipetik, Aisha bercadang untuk membuat sambal belacan khas untuk keluarganya. Dia yakin, dengan resepi turun-temurun dari neneknya, sambal tersebut pasti akan membangkitkan kenangan indah masa kecilnya di kampung.

Malam itu, ketika semua keluarga berkumpul di meja makan, Aisha menghidangkan sambal belacan buatannya. Semua terpegun dengan rasa sambal yang begitu autentik. Bagi Aisha, walaupun dia kini tinggal di bandar, hati dan jiwanya akan selamanya terpaut pada kenangan manis di kampung halamannya.

Number of View :111

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam