Palas Kipas

palas-kipas

Palas Kipas atau nama saintifiknya Licuala grandis dikatakan berasal dari New Hebrides hingga utara Australia. Pokok ini merupakan sejenis palma yang tidak mempunyai puncak batang sama seperti palma yang lain. Pokok ini mempunyai silara yang padat dan daun lebar berbentuk bulat seperti kipas.

palas-kipas2

Buah terletak pada jambak yang panjang dan berwarna hijau berkilat ketika muda. Pertumbuhan pokok ini dikatakan lambat namun boleh mencapai ketinggian sehingga 3 meter.

palas-kipas3

Pokok Palas Kipas sesuai ditanam sebagai tanaman hiasan di kawasan perkarangan bangunan dan taman-taman. Kebiasaannya pembiakan pokok ini menggunakan biji benih.

p/s:  >> Segala info terkini dan maklumat berkaitan tanaman hiasan, pokok herba.. buah-buahan nadir.. perkebunan dan seangkatan dengannya saya akan kongsikannya di Channel Telegram Peminat Tumbuhan..

Sila klik >> https://t.me/tumbuhan

Number of View :26559

One comment

  1. Kawasan halaman rumah saya begitu terdedah dengan pancaran sinaran matahari. Banyak pokok yang saya tanam tidak menjadi. Bolehkah pihak tuan cadangkan nama-nama pokok hiasan yang tahan panas agar bersesuaian dengan keadaan landskap kawasan taman perumahan. Struktur tanah juga agak keras dan bagaimana cara mengatasinya…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam