February 21, 2024

Hidroponik, suatu istilah yang berasal dari dua perkataan Yunani – ‘hydro’ yang bermakna ‘air’, dan ‘ponos’ yang bermakna ‘kerja’. Secara ringkasnya, hidroponik merujuk kepada “air yang bekerja”.

Menurut sejarah, kaedah ini telah digunakan semenjak kurun ke-16 (sejak tahun 1600an). Taman Tergantung Babylon atau ‘The Hanging Garden of Babylon’, dipercayai telah menggunakan hidroponik sebagai satu kaedah penanaman. Pada tahun 1699, John Wooward, seorang saintis Amerika, dianggap orang pertama yang menggunakan sistem ini.

Pada tahun 1937, W.F.Gericke dari Pusat Penyelidikan Pertanian California, Amerika Syarikat telah memperkenalkan kaedah ini secara komersil. Sejak itu, sistem hidroponik ini dikembang dan diperkemaskan dengan pelbagai teknik yang direka khas untuk tujuan komersil.

Di Malaysia, kaedah penanaman ini mula diperkenalkan di Universiti Pertanian Malaysia dengan keluasan 1 hektar pada awal 1970an.

Definisi Hidroponik

Hidroponik adalah suatu kaedah menanam tumbuhan, seperti sayuran, bunga dan lain-lain, yang tidak memerlukan tanah. Dalam kaedah ini, keperluan nutrien disalurkan kepada akar tanaman dalam bentuk larutan. Pokok sebenarnya boleh hidup tanpa tanah, kerana pokok tidak menyerap tanah sebagai makanan tetapi mengambil zat makanan atau nutrien yang tersembunyi dalam tanah.

Oleh itu, hidroponik bertujuan untuk membolehkan zat-zat makanan atau nutrien yang diperlukan oleh tanaman diambil terus melalui larutan nutrien yang tersedia.

Jenis Tanaman yang Sesuai untuk Hidroponik

Pelbagai jenis tanaman boleh ditanam menggunakan kaedah hidroponik. Antara tanaman tersebut termasuk pokok bunga-bungaan, sayur-sayuran (jenis buah dan jenis berdaun), dan pokok jenis herba atau pokok renek.

Dalam konteks sayur-sayuran, beberapa contoh yang boleh ditanam dengan kaedah hidroponik adalah salad, sawi, asparagus, cili, terung, bayam, timun, dan tomato. Kelebihan menanam sayur-sayuran dengan kaedah ini adalah nutrien dapat dibekalkan secara berterusan kepada tanaman.

Kesimpulan

Hidroponik, walaupun bukanlah suatu konsep baru, tetapi ia semakin mendapat tempat dalam industri pertanian masa kini. Kaedah ini membolehkan tanaman untuk mendapat nutrien yang diperlukan secara langsung, sekaligus memberi hasil yang berkualiti tinggi dan bebas dari bahan kimia berbahaya. Selain itu, hidroponik juga memberikan penyelesaian kepada masalah kekurangan ruang untuk pertanian, terutamanya di kawasan bandar. Dengan pengetahuan dan pemahaman yang betul, siapa sahaja boleh mencuba kaedah hidroponik ini di rumah atau di kebun mereka.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :591

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam