May 18, 2024

bunga-belimbing2

Belimbing memang sudah terkenal di kalangan rakyat Malaysia, namun permintaan pengguna terhadap buah ini tidaklah sehebat buah epal atau limau. Adakah buah ini kurang digemari kerana rasa masamnya atau mungkin juga kita terlalu banyak disajikan dengan buah-buahan dari negara luar seperi anggur dan buah kiwi?  Biarlah soalan itu terjawab oleh anda sendiri.

bunga-belimbing

Tahukah anda selain dari buah Belimbing yang diketahui kaya dengan Vitamin A yang penting untuk kesihatan kulit, bunga dan daun belimbing juga mempunyai khasiat perubatan. Menurut rujukan sebuah buku, air rebusan bunga belimbing boleh diminum bagi membunuh dan mengeluarkan cacing dalam periut dan usus.

daun-belimbing

Daun Belimbing yang dihancurkan pula boleh disapu bagi mengubati pelbagai penyakit kulit. Selain itu, air rebusan bunga dan daun diminum bagi merawat muntah-muntah, batuk dan sakit kerongkong. Sejauh manakah petua ini masih diamalkan, penulis tidak pasti. Mungkin anda diluar sana boleh berkongsikan sesuatu.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :21878

1 thought on “Khasiat Bunga dan Daun Belimbing

  1. assalamualaikum
    Petua yang baik.Cacing bukan saja pada kanak2 tapi juga ada pada orang dewasa.Jadi bolih cuba minum rebusan bunga belimbing besi.Buah belimbing baik untuk pengidap buasir, kena amal makan buahnya, tapi payah sikit nak dapat buahnya disebelah utara ni. sabrihmzh390@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam