December 1, 2023
Gambar ini diambil di Taman Paya Bakau yang terletak di perjalanan menghala ke Lumut, Perak. Kebanyakkan pokok di sini merupakan jenis Rhizophora spp. Ianya boleh membesar mencapai ketinggian 15-20 meter. Paya bakau berperanan sebagai penyokong kepada perairan yang luas,  menstabilkan pinggiran laut, mencegah hakisan dan juga perlindungan daripada ribut. Paya bakau biasanya akan dibanjiri dengan air masin tetapi tidak akan menenggelami pokok sepenuhnya. Setiap air pasang surut yang terjadi permukaan tanah akan menjadi bertakung dan berganjak dipukul ombak. Hutan paya bakau merupakan habitat dan juga tempat penghijrahan bagi pelbagai spesies burung. Hutan paya bakau juga merupakan agen penampan dan memendapkan bahan-bahan aluvium. Akar paya bakau menyediakan sistem penapis untuk mengalirkan bahagian di dalam kawasan hutan. Ia membenarkan pemendapan berlaku sebelum memasuki kawasan air terbuka. Ini kerana mendapan hanya akan menutupkan dan membunuhkan terumbu dan batu karang.
This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :23893

4 thoughts on “Hutan Paya Bakau

  1. Hutan paya bakau yang paling besar ad kat semenanjung malaysia ad kat Matang, perak. kebanyakkan paya bakau yg kat malaysia ni terdiri daripada riverine mangrove….pokok bakau yg selalu kite lihat yang ad akar jangkang 2 bakau minyak..a.k.a Rhizophora apiculata dan bakau kurap a.k.a Rhizophora mucronata…

  2. Nak tanya sikit…apa yang boleh ditanam di atas tanah jenis paya? contohnya apa jenis pokok buah yang boleh hidup atas tanah paya?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam