June 24, 2024

Halia (Zingiber officinale) telah digunakan sebagai rempah dan ubatan herba selama berabad-abad di seluruh dunia. Ia mengandungi sebatian bioaktif utama seperti gingerol, shogaol, zingiberene dan zingerone yang dilaporkan mempunyai aktiviti antioksidan, antimikrob dan antineuroinflamasi [1]. Banyak kajian praklinikal dan klinikal telah dijalankan untuk mengkaji kesan halia terhadap pelbagai simptom dan penyakit. Tujuan tinjauan literatur ini adalah untuk merumuskan bukti semasa mengenai manfaat halia terhadap kesihatan manusia berdasarkan ujian klinikal yang terkini.

Kesan Antiemetik

Kebanyakan ujian klinikal halia adalah berkaitan kesan antiemetiknya. Ia telah ditunjukkan berkesan dalam mencegah loya dan muntah akibat kemoterapi, mengandung dan pembedahan [2,3]. Mekanisme tindakannya dipercayai melibatkan perencatan prostaglandin dan modulation neurotransmiter seperti serotonin di sistem vestibular [4]. Terdapat juga bukti yang halia berpotensi dalam merawat loya akibat perjalanan dan vertigo [5].

Perlindungan Saluran Penghadaman
Beberapa kajian melaporkan halia boleh melindungi sistem penghadaman dengan mempercepatkan pengosongan gastrik, mengurangkan gastroparesis, mual dan disritmia gastrik [6,7]. Ini mungkin disebabkan modulation aktiviti otot halus saluran gastrousus oleh halia. Namun, penemuan masih tidak konsisten antara kajian.

Kesan Analgesik
Halia telah ditunjukkan berkesan dalam mengurangkan dismenorea primer dan kesakitan otot rangka melalui perencatan prostaglandin [8]. Ia juga berpotensi sebagai agen analgesik untuk migrain, sakit belakang dan angiografi jantung. Dos lazim yang digunakan dalam kajian klinikal adalah di antara 500 hingga 2000 mg sehari.

Aktiviti Antiradang
Terdapat bukti yang halia boleh merawat penyakit arthritis seperti osteoartritis melalui pengurangan penanda inflamasi seperti sitokin [9]. Kajian lain turut melaporkan penurunan fibrinogen, malondialdehid dan peningkatan antioksidan plasma dalam pesakit tuberkulosis pulmonari.

Kesan Metabolik
Suplementasi halia didapati mampu memperbaiki profil glisemik dan lipid, meningkatkan sensitiviti insulin serta mengurangkan risiko kardiovaskular dalam pesakit diabetes jenis 2 [10]. Halia juga berpotensi menurunkan lemak viseral, tekanan darah dan resisten insulin pada individu obes [11]. Dos yang kerap digunakan dalam kajian ialah 2-3 g sehari.

Kekangan dan Cadangan Kajian Masa Depan

Walaupun banyak manfaat dilaporkan, kebanyakan ujian klinikal halia masih menghadapi limitasi metodologi seperti saiz sampel kecil, sistem penilaian dan parameter yang tidak seragam, serta kesan advers yang jarang dimaklumkan [2]. Oleh itu, kajian dengan reka bentuk yang lebih komprehensif dan bersesuaian amat diperlukan pada masa depan untuk pengesahan

Number of View :292

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam