April 24, 2024

Dr. Mark Hyman dalam bukunya “10-Day Detox Diet” menyebut, “Beberapa kajian menunjukkan bahawa gula adalah 8 kali lebih ketagihan daripada kokain. Gula adalah nikotin baru. Yang lebih buruk, gula sebenarnya menyebabkan diabetes dan obesiti.”

Jika anda mencari perkataan ‘gula’ dan ‘penyakit’ bersama di Google, anda akan melihat lebih daripada seratus juta hasil. Pengambilan gula dikaitkan dengan keletihan adrenal, kanser, diabetes, kemurungan, penyakit jantung, hipertensi, penurunan mineral, osteoporosis, sistem imun yang lemah, dan beberapa keadaan kesihatan lain.

Gula seringkali tersembunyi dalam makanan biasa tanpa pengetahuan pengguna. Makanan yang diproses seperti kubus perasa, roti, sereal, makanan penambah rasa, makanan pembuka selera, makanan beku, produk daging, makanan bungkus, mentega kacang dan sos biasanya mengandungi gula tambahan – bersama dengan aditif makanan lainnya.

Gula hadir dalam banyak bentuk. Ada gula halus, gula perang, kristal gula, gula tebu, gula bit, sirap jagung berfruktosa tinggi, glukosa, sukrosa, maltosa, laktosa, fruktosa, dan pemanis sintetik. Semua gula merugikan kesihatan kita, kecuali jika mereka dimakan dalam keadaan semula jadi, berasal dari buah-buahan atau sayur-sayuran mentah.

Satu kajian yang diterbitkan pada April 2014 dalam Journal of the American Medical Association – Added Sugar Intake and Cardiovascular Diseases Mortality Among US Adults – mengkaji penggunaan gula dan kaitannya dengan peningkatan risiko penyakit kardiovaskular. Penyelidik menemui hubungan yang signifikan antara pengambilan gula tambahan dan risiko tinggi mati akibat penyakit kardiovaskular.

Gula juga mempengaruhi laluan inflamasi yang merangsang pertumbuhan kanser. Sebuah kajian pada Januari 2016 dalam jurnal Cancer Research – A Sucrose-Enriched Diet Promotes Tumorigenesis In Mammary Gland In Part Through the 12-Lipoxygenase Pathway – menyiasat kesan pengambilan gula dalam diet terhadap pertumbuhan tumor kelenjar susu. Penyelidik menemui bahawa pengambilan sukrosa yang setanding dengan tahap diet Barat meningkatkan risiko pembangunan kanser payudara dan memudahkan metastasis paru-paru.

Gula meningkatkan paras glukosa dalam darah kita. Untuk menstabilkan paras gula darah, kita menghasilkan insulin. Insulin berlebihan boleh menaikkan tekanan darah, kolesterol, dan paras trigliserida. Insulin juga meningkatkan penumpukan plak dalam dinding arteri. Insulin yang berlebihan juga menyebabkan peningkatan berat badan. Bila pankreas lemah dan penghasilan insulin menurun, hasilnya adalah diabetes.

Sebuah artikel pada Spring 2013 dalam Stanford Medicine Newsletter memaparkan hasil kajian epidemiologi yang menyarankan bahawa gula mungkin menjadi hubungan langsung ke diabetes. Penyelidik memeriksa data tentang ketersediaan gula dan kadar diabetes dari 175 negara selama sepuluh tahun. Mereka mendapati peningkatan gula dalam makanan dikaitkan dengan kadar diabetes yang lebih tinggi – tanpa mengira kadar obesiti.

Akhir kata, memang benar, gula tidak seindah manisnya.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :320

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam