July 12, 2024

Pokok Kemboja dikenali sebagai salah satu tumbuhan dari keluarga Apocynaceae dan genus Plumeria. Nama Plumeria ini dianugerahkan oleh ahli botani Linnaeus pada tahun 1753 sebagai penghormatan kepada Charles Plumier, seorang ahli botani terkenal. Di negara-negara seperti Thailand, pokok ini dikenali dengan nama “Champa khwam” yang bermaksud bunga dari Cambodia. Pokok ini juga dikenali dengan pelbagai nama lain, seperti Cempaka Kuburan, bunga kuburan, Samoja, Samboja, atau Kemboja. Di Filipina, ia dikenali dengan nama Kalachuchi dalam bahasa Tagalog.

Deskripsi Pokok

Pokok Kemboja adalah tumbuhan yang mampu mencapai ketinggian antara 30 hingga 40 kaki. Walaupun kadang-kadang dikategorikan sebagai pokok renek kecil, ia memiliki cabang-cabang yang membentuk huruf “V” dengan jarak yang ketara antara cabang-cabang tersebut. Dahulu, pokok Kemboja sering dikaitkan dengan kawasan perkuburan, sehingga jarang ditemui ditanam di perkarangan rumah.

Kemboja dan Makna Budaya

Pokok Kemboja mempunyai sejarah dan makna yang mendalam dalam budaya berbagai bangsa di dunia. Di kepulauan Laut Pasifik seperti Tahiti, Fiji, Hawaii, New Zealand, dan Tonga, bunga pokok kemboja dijadikan sebagai kalung penghargaan yang dikenali sebagai Lei. Dalam budaya masyarakat Polynesia, bunganya digunakan oleh wanita untuk menunjukkan status perkahwinan mereka. Bunga ini diselitkan di telinga kanan jika wanita tersebut masih mencari pasangan dan di telinga kiri jika sudah berpunya. Di Bangladesh, pokok Kemboja putih dikaitkan dengan pengebumian dan kematian. Baunya yang wangi atau semangat yang dikatakan wujud daripada pokok Kemboja adalah antara faktor yang menyebabkan kepercayaan ini.

Kegunaan Pokok Kemboja

Selain digunakan sebagai tanaman hiasan berbunga ataupun pokok teduhan berbunga, Kemboja juga berperanan dalam pelbagai perubatan tradisional. Penduduk di sejumlah pulau di Filipina memanfaatkan kulit pohon Kemboja untuk ubat demam. Masyarakat Madura dan Jawa memanfaatkan tanaman ini sebagai penyembuh serangan busung air dan penyakit kencing nanah (gonora). Bahan yang digunakan adalah kulit pohonnya. Selain itu, getah yang dikeluarkannya dapat dimanfaatkan sebagai ubat sakit gigi dan gusi yang bengkak. Malahan, sumber lain menyebut, suku Red Indian menggunakannya sebagai ubat kulit. Daun muda Kemboja juga berguna untuk merawat bisul melalui getahnya (Ayob, 2003). Getah daun dan batangnya yang disari dan dicampur dengan minyak kelapa dikatakan dapat membantu untuk merawat kegatalan kulit atau alahan (Guzman-Ladion, 2008).

Bunga Kemboja

Bunga pokok Kemboja adalah tarikan utama bagi penggemar tanaman ini. Walaupun terdapat spesies Kemboja yang tidak mengeluarkan bau pada bunganya seperti Plumeria tuberculata, kecerahan warna dan bentuk bunganya tetap menawan. Bunga ini terdiri daripada lima kelopak yang boleh berwarna pelbagai, dari kuning hingga merah jambu. Bunga-bunga Kemboja juga dijadikan bahan yang menarik mengikut budaya masyarakat setempat. Sebagai contoh, di Bali, bunga Kemboja digunakan dalam upacara keagamaan, dan para penari biasanya menyelitkan bunga ini di atas telinga mereka. Tarian Legong Kraton di Bali seolah-olah tidak lengkap tanpa bunga Kemboja.

Pokok Kemboja di Asia

Di negara-negara Asia seperti Malaysia dan Indonesia, pokok Kemboja sering terlihat di Taman Melayu atau Taman Bali. Kehadiran Kemboja di taman-taman ini biasanya kelihatan di sudut-sudut tertentu dan ditanam secara tunggal. Ia jarang ditanam dalam bentuk berpasangan atau kelompok. Pokok ini biasanya ditanam di tepi kolam atau di sudut-sudut bangunan. Kaitannya dengan masyarakat Melayu berkemungkinan ada hubungan dengan fungsi perubatan dan keunikan bunganya. Antara spesies yang sering menjadi pilihan termasuklah Plumeria rubra, Plumeria obtusa, dan Plumeria pudica.

Pembiakan Pokok Kemboja

Pembiakan pokok Kemboja boleh dilakukan melalui dua kaedah utama, iaitu biji benih dan keratan batang. Bagi tujuan penyemaian biji benih, medium berpasir adalah sesuai untuk digunakan. Bagi pembiakan melalui keratan batang, medium yang sama atau campuran tanah peroi juga sesuai.

Selalunya, keratan yang ingin dibiak diambil pada bahagian hujung batang, sekitar satu kaki hingga dua kaki panjangnya. Keratan ini dicucuk secara tegak ke dalam polibeg atau pasu kecil yang mempunyai medium tanah dengan campuran mudah, seperti tiga bahagian tanah dengan satu bahagian pasir.

Penanaman dan Penjagaan Pokok Kemboja

Penanaman dan penjagaan pokok Kemboja tidaklah sesukar mana. Apa yang penting ialah memastikan ianya ditanam di kawasan yang tidak bertakung dengan air atau di kawasan yang mengandungi terlalu banyak kandungan pasir. Meskipun pada peringkat awal penanaman, bilangan daunnya agak sedikit, namun kanopinya akan mula kelihatan ketara selepas beberapa bulan.

Kesimpulan

Pokok Kemboja adalah sejenis tumbuhan yang penuh makna dan pesona. Keunikan bunganya dan sejarahnya dalam budaya berbagai bangsa menjadikannya salah satu tumbuhan yang paling menarik di dunia. Baik sebagai simbol kehidupan dan kematian atau sebagai bahan penghiasan dalam upacara keagamaan dan tarian, pokok Kemboja tetap menjadi ikon keindahan dan keharuman.

Rujukan : Majalah Laman 2009

Number of View :2931

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam