May 20, 2024


Buah Randa atau nama saintfiknya Gardenia carinata (kalau salah harap diperbetulkan) amat popular juga dikenali dengan nama buah Keranda khususnya penduduk di kawasan sebelah utara. Kebiasaannya ia ditanam sebagai tanaman hiasan kerana pokok ini mengeluarkan bunga berwarna kuning yang cantik.
Buah Keranda

Penulis pernah berjumpa dengan pokok ini tetapi tidak menyangka ia mempunyai buah yang boleh dimakan. Selain boleh boleh dimakan, buah ini juga diketahui digunakan sebagai ubat tradisional bagi merawat demam kuning.

Tidak banyak maklumat dapat dikumpulkan mengenai buah ini. Jika anda mempunyai cerita mengenai tumbuhan ini, diharap boleh kongsikannya di sini.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :36180

3 thoughts on “Buah Randa

 1. gardenia carinata atau lebih dikenali juga dengan nama cempaka hutan. memang banyak digunakan sebagai tanaman hiasan. baru sekarang saya tahu ianya boleh digunakan untuk merawat demam kuning. thanks for info

 2. dulu rumah aku ada sepokok.. abang aku dah tebang..
  pokoknya agak tinggi, daunya lebar macam ketapang sikit

  nostalgianya merempa tengah hari sambil lastik terselit dalam seluag katok

  budak budak la lebih suka makan cheezel
  mana ada vitamin, pasai tu la cepat semput

 3. Assalamualaikum, dulu kat rumah tok saya ada pokok ni. Pokoknya tinggi dan buahnya perlu dikait. Dulu, masa kecil-kecil.. saya memang suka makan buah keranda ni. Buah muda berwarna hijau, apabila matang ia berwarna hijau kekuningan- dah boleh makan dan rasanya kelat dan manis. bila dah masak ia kuning dan jika terlalu masak ia berwarna oren. Kalau makan banyak-banyak, boleh sembelit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam